Rizoto se dá připravit na mnoho způsobů. Každý ho doma dělá trochu jinak, někdo v něm určité ingredience nemá rád, základem je ale vždy rýže. Přidat se pak dá už téměř cokoli. Vyzkoušejte například cuketové rizoto podle Jamieho Olivera.
Už v 10. století byla rýže rozšířena po celé Evropě. Ve středověku si různé oblasti vyvinuly různé styly zpracování této suroviny. V 19. století se v Miláně začalo dělat jídlo nazývané rýžový puding. Ve skutečnosti šlo o rozvařenou rýži s přidanými ingrediencemi, píše Britannica.
Postupem času se tento pokrm změnil, rýže se dělala méně kašovitá, přidávaly se další ingredience. A poté vznikl název rizoto, který pochází z italských slov a znamená jednoduše rýžový pokrm.
Cuketové rizoto
Jamie Oliver je britský šéfkuchař, který má na svém kontě celou řadu kuchařek. Rizoto dělá na mnoho způsobů, jedním z jeho nejoblíbenějších je ale to cuketové, které je navíc velmi zdravé.
Na jeho přípravu budete potřebovat cibuli, stroužek česneku, 2 celery, kousek nesoleného másla, olivový olej, 2 cukety, 800 mililitrů zeleninového vývaru, svazek bazalky, 40 gramů strouhaného tvrdého sýra, 300 gramů rýže, chilli a mozzarellu.
Vhodné i pro vegetariány
Rizoto je syté, chutné, plné zeleniny, neobsahuje ale žádné maso. Je proto ideálním pokrmem i pro vegetariány. Cibuli, česnek a celer nakrájejte nadrobno. Vše dejte do rozpáleného oleje a restujte do změknutí.
Cukety nakrájejte na menší kousky a přidejte je do pánve. Dejte vařit rýži, kterou zhruba 5 minut před dovařením dáte do pánve k zelenině. Vše potom postupně zalívejte vývarem a vždy nechte tekutinu odpařit, než přidáte další. Rýži tímto způsobem dovaříte.
Do rizota poté přidejte nasekanou bazalku a nastrouhaný sýr. Dochuťte vše solí, pepřem a chilli, přimíchejte nakrájenou mozzarellu a můžete podávat. K rizotu se hodí kyselé okurky nebo červená řepa.
Zdroj: Jamie Oliver, Britannica, Wise Guys,
Autor: Šárka Cvrkalová