Sopa de ajo je jednoduchá španělská česneková polévka. Podává se zejména v chladnějších dnech a během Semana Santa (Svatý týden před Velikonocemi). Však také česnek, který je v ní hojně zastoupen, posiluje v zimě tolik potřebný imunitní systém.
Sopa de ajo je španělská polévka, které se také říká kastilská polévka nebo sopa castellana, a to kvůli jejímu původu, který lze vysledovat až do oblasti Kastilie ve Španělsku. Podle některých názorů byla sopa de ajo vynalezena po španělské občanské válce, kdy bylo těžké sehnat potraviny a starý chléb byl hlavním zdrojem obživy.
Jiní tvrdí, že za vznik polévky vděčíme španělským pastýřům, kteří se v chladných ročních obdobích spoléhali na její chuť a výživnost při omezeném rozpočtu (prostřednictvím Veggie Desserts).
Existuje samozřejmě spousta variant, základem je však vždy voda, paprika, starý chléb a spousta česneku, což, jak vysvětluje společnost Basco Fine Foods, svědčí o jejím skromném původu.
Recept na sopa de ajo
Na sopa de ajo podle webu Allrecipes budete potřebovat 6 hrnků bílého chleba nakrájeného na kostičky, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, 55 gramů šunky nakrájené na kostičky, 6 stroužků česneku nakrájených na velmi tenké plátky, 1 ½ lžičky uzené papriky, 6 hrnků kuřecího vývaru, 1 špetku kajenského pepře, sůl a mletý černý pepř podle chuti, ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky a 4 velká vejce.
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Rozložte chléb na připravený plech, pokapejte ho 1 lžící olivového oleje a jemně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě, dokud chléb nebude křupavý a lehce zhnědlý, 15 až 20 minut.
V hrnci na středním ohni rozehřejte 1/4 hrnku olivového oleje. V horkém oleji vařte a míchejte česnek, dokud nezezlátne, 1 až 2 minuty. Přidejte šunku a vařte, dokud se neprohřeje, asi 1 minutu. Přidejte papriku a vařte ještě 1 minutu. Nasypte chléb do hrnce a promíchejte ho s horkou olejovou směsí.
Do chlebové směsi nalijte kuřecí vývar, přidejte kajenský pepř, sůl a černý pepř a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu na střední a vmíchejte petrželku. Každé vejce rozklepněte do malé misky nebo šálku. Lžící udělejte do chleba na povrchu polévky 4 důlky. Do každého důlku pomalu vlijte jedno vejce. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte, dokud nejsou bílky pevné a žloutky husté, ale ne tvrdé, 2 až 3 minuty. Naberte polévku do misek a navrch dejte vejce.
Zdroj: Veggie Desserts, Basco Fine Foods, Allrecipes, Mashed, Spanish-food, Curious Cuisiniere
Autor: Dominika Jandorová