Pokud milujete asijskou kuchyni a máte rádi sushi, rozhodně byste měli vyzkoušet také onigirazu. Jde o japonské rýžové sendviče s mořskou řasou, které jsou doplněny mnoha dalšími ingrediencemi. A připravit se dají s masem i ve vegetariánské verzi.
Recept na ně se poprvé objevil v kuchařce z roku 1991, uvádí Food in Japan. Pokrm se ale už za těch pár desítek let stal velmi slavným a kromě Asie se dnes konzumuje i na dalších kontinentech.
Stovky variant
Existuje nespočet receptů, podle kterých si můžete onigirazu připravit. Každý bude dělat sendvič trochu jinak. Dát si do něj můžete to, co máte rádi, některé ingredience naopak vynechat, uzpůsobit si ho svým chutím.
Základ je nicméně vždy stejný: suroviny se balí do řasy a hlavní složku pokrmu tvoří rýže. Díky tomu je jídlo syté a můžete si ho klidně dát jako hlavní chod k obědu.
Připravte si onigirazu doma
Recept na onigirazu je velmi snadný a bez větších problémů si tak připravíte pokrm doma. Potřebovat budete 2 hrnky sushi rýže, 2 lžíce octa, sůl, tuňáka, majonézu, srirachu, 8 plátků řasy, okurku, jarní cibulku, zelí a sezamová semínka.
Rýži uvařte podle návodu na obalu a dochuťte ji solí a octem. V misce smíchejte tuňáka s majonézou a srirachou, na řasu nandejte rýži a na tu potom vzniklou směs.
Nahoru přidejte zeleninu, vše pořádně upěchujte a rohy řasy přeložte přes náplň, aby vám vznikl pevný balíček. Ten potom jen přepulte, sendviče posypte sezamem a můžete servírovat.
Zdroj: Food in Japan, The Spruce Eats, SBS Food, Pick up Limes
Autor: Šárka Cvrkalová