Hanka Zemanová se sice narodila v Praze, s manželem se ale později rozhodla odstěhovat na venkov. A to i proto, že je velkou zastánkyní sezónních potravin a pěstování vlastního jídla. Jak sama říká, ze supermarketu nepotřebuje prakticky nic.
Autorka několika kuchařek se snaží žít co nejvíce v souladu s přírodou, neplýtvat potravinami a zaměřovat se na bio kvalitu. Vaření je podle Hanky terapie. Snaží se při něm co nejvíce čerpat ze zkušeností našich předků.
Jak jíst zdravě pro všechny
„Čím více nás bude jíst přirozeně vzniklé základní potraviny, tím méně zbytkových pesticidů bude v půdě, vodě, vzduchu i v našem organizmu. Proto jsem vydala už čtyři knihy, které srozumitelným způsobem doplňují základní vzdělání o tom, jak žít, jíst a vařit zdravěji,“ vysvětlila Zemanová loni v lednu pro iDNES.
Slovo „zdraví“ pro Hanku znamená přirozená strava bez speciálních diet, ovšem vyvážená a složená především z potravin, které si člověk vypěstuje sám. A v tomto duchu vychovává i své děti.
Fermentovaná kaše
Fermentovaná ovesná kaše je pokrm, který večer připravíte, přes noc ho necháte odležet a ráno si pochutnáte na vynikající snídani. Vločky během těch několika hodin krásně nabobtnají a vytvoří sytý a zdravý pokrm.
Na přípravu budete potřebovat ovesné vločky, mléko, oříšky, med a ovoce podle chuti. Vločky s oříšky jednoduše zalijte mlékem a nechte přes noc fermentovat.
„Mám zkušenost, že někteří lidé mají po vařené ranní obilné kaši pocit únavy a těžkosti. Konzistence fermentovaných vloček je lehčí a svěžejší, a proto je příjemnější i pro lidi, kterým kaše nevyhovují,“ vysvětlila Zemanová.
Kaši ráno jednoduše jen smícháte s medem a přidáte k ní borůvky, jahody či maliny a můžete konzumovat. Pochutná si celá rodina a rozhodně budete mít díky této snídani energii na celé dopoledne.
Zdroj: Instagram, iDNES, Lidovky, Top recepty
Autor: Šárka Cvrkalová