Caipirinha: Brazilský drink z cukru a limetky vás osvěží

Zdroj: Shutterstock

Caipirinha je pro neznalce velmi podobná klasickému mojitu. Kdo si ale potrpí na kvalitní alkohol a rád si jednou za čas vychutná netradiční drinky pocházející ze zahraničí, poznal by chuťově rozdíl hned. Tohle pití se totiž míchá z cachaçy, což je fermentovaná třtinová šťáva s velmi specifickou chutí, vysvětluje Brazilian Kitchen.

Kdo jako první brazilský drink namíchal, není jasné. Pravděpodobným předchůdcem je nápoj z Portugalska, který se ve 20. století podával nemocným chřipkou, uvádí Taste Coctails.

Původně se do něj přidával i med a česnek, které dnes už v pití nenajdeme. I tak ho ale Portugalci často doporučují jako rychlý lék, který vás při oslabené imunitě rychle postaví na nohy.

Jeden z nejsilnějších brazilských drinků

Mnoho drinků, které se v Brazílii tradičně nalévají, obsahuje sodu, limonádu nebo džus. V případě caipirinhy jde ale v podstatě o čistý alkohol s limetkou a cukrem.

Jedná se tak o jeden z nejsilnějších alkoholických nápojů, které si v místních barech můžete poručit. Dá se koupit také v lahvích, jelikož je ale podáván velmi specifickým způsobem, chutná samozřejmě takové pití zcela jinak, než když si ho skutečně namícháte čerstvé.

Recept na caipirinhu

Na přípravu pití budete potřebovat 5 centilitrů cachaçy, kterou seženete i u nás. Jedná se o alkohol, který pořídíte obvykle zhruba za 300 až 400 korun. Dále si připravte 2 lžičky cukru, půlku pokrájené limetky a kostky ledu.

Limetku řádně očistěte, potom ji v ruce rozmáčkněte a dejte do shakeru. Přidejte zbytek surovin a vše pořádně promíchejte. Následně pak drink včetně limetky nalijte do sklenice a ozdobte mátou.

Skleničku je samozřejmě vhodné ještě doplnit nakrojeným kolečkem limetky. Chuťově pak nápoj mírně připomíná mojito, je ale daleko silnější a více než po mátě chutná po limetce a cukru.

Zdroj: Brazilian Kitchen, Laylita’s Recipes, Taste Coctails, LUZ

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz