Rajčata se řadí mezi zeleninu, ačkoli mnoho lidí si mylně myslí, že jde o ovoce. V každém případě bychom je měli pravidelně zařadit na svůj jídelníček. Mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a v poslední době se výrazně mluví i o tom, že mohou dokonce snižovat krevní tlak.
Rajčata obsahují vitaminy C, B1, B2, kyselinu listovou, prekurzory vitaminu A, a také velké množství karotenoidů. Právě ty jim dodávají sytě červenou barvu, vysvětluje Health Central. Rajče je dále plné antioxidantů a jeho konzumace je prevencí proti mnoha nemocím.
Skutečně můžou snižovat tlak?
Podle nejnovější studie rajčata mimo jiné snižují krevní tlak. Dokazuje to výzkum, během kterého se u lidí s problémy s vysokým tlakem, kteří každý den jedli rajčata nebo rajčatové produkty, zlepšil jejich stav. Tlak u nich klesl o více než třetinu.
Je to především díky vysokému obsahu lykopenu, který pomáhá udržovat stěny cév pružné. Velkou zásluhu má ale i draslík, který pomáhá kontrolovat hladinu tekutin v těle, doplňuje Everyday Health.
Dostupná zelenina, která může pomoci
Rajčata bychom měli do svého jídelníčku zařadit denně. Díky jejich dostupnosti to není velký problém, což odborníci považují za velmi dobrou informaci.
„Rajčata jsou jednou z nejvíce konzumovaných, široce a cenově dostupných druhů zeleniny na celém světě,“ uvádí pro Health například spoluautorka studie Rosa Maria Lamuela-Raventos.
Podle té jsou rajčata mimo jiné skvělou součástí celé řady diet. Mohou je konzumovat vegetariáni i vegani, doporučují se při raw dietě, středomořské dietě, dát si je ale můžete i při keto dietě nebo prakticky jakémkoli jiném zdravém stylu stravování, uvádí Eating Well.
Zdroj: Medical News Today, Health Central, Everyday Health, Health, Eating Well. Oxford Academy
Autor: Šárka Cvrkalová