Palačinky jsou jedno ze základních jídel, které zvládne připravit snad úplně každý. Někdy se nám ale potrhají, chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí, nebo je dokonce připálíme. Je to tím, že mnoho lidí dělá zbytečné chyby.
Na palačinkách není nic náročného. Smícháte jen mouku, mléko a vajíčka, řídké těsto nalijete na pánev a připravíte placky. Jenže i takto jednoduchý postup se dá pokazit. Tohle jsou ty nejčastější chyby, které lidé při přípravě jídla dělají.
Mouku vždy prosejte a buďte trpěliví
První pravidlo podle webu Apetit zní: Vždy mouku před smícháním s dalšími ingrediencemi prosejte. Díky tomu předejdete hrudkám v těstě. Používejte zásadně mouku hladkou nebo polohrubou.
Těsto míchejte metlou. Díky tomu bude krásně nadýchané, kdežto pokud ho zamícháte jen obyčejnou vařečkou, nedostane se do něj vzduch, píše pro změnu web Recepty.
Klíčem ke správným palačinkám je ale především trpělivost. Nejprve nechte těsto alespoň 10 minut odležet. Potom opatrně nalijte naběračkou vrstvu na pánev. Dejte palačinkám čas, pokud je budete obracet brzy, potrhají se.
Jak na nejlepší palačinky?
Na přípravu palačinek budete potřebovat 125 gramů hladké mouky, 2 vejce, 300 mililitrů mléka, špetku soli a tuk na smažení. Cukr není třeba do těsta přidávat, palačinky si dosladíte až na talíři třeba šlehačkou nebo zmrzlinou.
Mouku prosejte do mísy a smíchejte se zbytkem surovin. Těsto pak nechte 10–15 minut odležet. Následně z něj tvořte palačinky, které smažte do hněda po obou stranách.
Jak si palačinky nazdobíte, to už je na vás. Jsou vynikající s marmeládou, medem i s čokoládovou polevou, můžete si k nim dát tvaroh, zakysanou smetanu nebo šlehačku. Často se také zdobí ovocem, například borůvkami, jahodami nebo jablky obalenými ve skořici.
Zdroj: Recepty, Kuchařka pro dceru, Apetit, iReceptář
Autor: Šárka Cvrkalová