Existuje celá řada diet, s pomocí kterých může člověk shodit nějaký ten kilogram. Ne každá ale funguje všem. Věděli jste například, že můžete hubnout i v závislosti na tom, jaký typ krevní skupiny vám proudí tělem?
Autor knihy Eat Right 4 Your Type, lékař Peter J. D’Adamo, píše ve svém díle, že krevní skupina má u člověka vliv na mnoho věcí. Při sestavování svého jídelníčku bychom na to podle jeho slov měli myslet.
Správně nastavená dieta může vést nejen k hubnutí, ale také k celkovému zlepšení zdraví, dokonce může zpomalit známky stárnutí, uvádí Everyday Health.
Jak funguje dieta podle krevní skupiny?
Proteinové složky v potravinách zvané lektiny se vážou s antigeny na krevní buňky a vedou ke shlukování krevních buněk neboli aglutinaci. Vyhýbání se aglutinaci může zlepšit zdraví tím, že lidem pomůže lépe zvládat váhu a bojovat s rakovinou a srdečními chorobami, vysvětluje Harvard Health Publishing.
U každé krevní skupiny nicméně fungují buňky trochu jinak. Je proto třeba se vyhnout konkrétním potravinám, nebo naopak do jídelníčku něco přidat.
Dieta může být pro někoho velmi omezující a je při ní také třeba dodržovat důsledně pitný režim a pravidelně cvičit. Nepatří tak k nejsnadnějším, může ale výrazně zkvalitnit život.
Jídelníček pro konkrétní skupiny
Skupina A: Lidé s touto krevní skupinou by se měli držet spíše vegetariánské stravy. Do jídelníčku zařaďte hodně luštěnin. Jíst byste měli také větší množství potravin v čerstvém stavu.
Skupina B: Pokud patříte do této skupiny, jste identifikováni jako všežravci, kteří by se ovšem ideálně měli vyhnout kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům, arašídům, sezamovým semínkům a kuřecímu masu. To nahraďte jehněčím nebo hovězím.
Skupina AB: Lidem s touto krevní skupinou je doporučováno konzumovat ryby, mořské plody a velké množství mléčných výrobků. Vyhýbat by se měli uzeninám. Během dne pak raději jezte více jídel, ale v menších porcích.
Skupina 0: Patříte do této skupiny? Jezte především čerstvou zeleninu a ovoce, libové maso a pijte hodně vody. Vyhněte se obilovinám, mléčným výrobkům, kávě a alkoholu.
Zdroj: Everyday Health, Healthline, WebMD, Harvard Health Publishing, Bangkok Hospital, Cleveland Clinic, Dadamo
Autor: Šárka Cvrkalová