Plněné papriky s rýží a sýrem. Zdravý a chutný oběd

Zdroj: Shutterstock

Když mě kdysi kamarád pozval na oběd na plněné papriky, překvapilo mě, že mi naservíroval omáčku s knedlíkem. Později jsem zjistila, že v této podobě zná plněné papriky více lidí. Pro mě to ale byly vždy ty zapečené s rýží a se sýrem.

Ačkoli omáčku jsem tehdy kamarádovi pochválila, pozvala jsem ho na oplátku na moje plněné papriky a on si hned vyžádal recept. Na pokrmu přitom není nic složitého a jde o poměrně dietní jídlo.

Zelenina s masem a rýží

Moje babička říkala plněným paprikám někdy také rizoto v paprice. V podstatě se tomu jídlo hodně podobá. Jde totiž o rýži se zeleninou a mletým masem, kterou jednoduše dáte do paprik a zapečete.

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 šálky rýže, olivový olej, střední cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 gramů mletého hovězího masa, plechovku krájených rajčat, oregano, sůl, pepř, 6 paprik, hrnek strouhaného sýru a čerstvou petrželku.

Recept, který zvládne i začátečník

Příprava jídla je velmi snadná. Dejte si podle návodu vařit rýži. Mezitím odstraňte vršky paprik a zbavte zeleninu jadýrek. Na pánvi osmahněte cibulku, přidejte maso, protlak a rajčata. Vše dochuťte kořením a na závěr přidejte prolisovaný česnek.

Směs potom smíchejte s rýží a naplňte jí připravené papriky. Ty pak už jen stačí dát do trouby předehřáté na 180 °C na zhruba 35 minut zabalené v alobalu. Potom je odkryjte, posypte vršek pokrmu sýrem a pečte papriky ještě 10 minut.

Papriky se potom podávají posypané čerstvou nasekanou petrželkou. Pokrm je zdravý, ale přesto člověka plně zasytí. Hodí se jak na oběd, tak i na večeři. A i když někdo si pod pojmem představí naprosto jiné jídlo, pro mě vždy budou jedině tohle ty pravé plněné papriky.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz