Smažená zmrzlina: Na povrchu křupavá, uvnitř studená a krémová

Zdroj: Shutterstock

Zmrzlina je sice pokrm, který se obvykle konzumuje chlazený přímo z mrazáku, napadlo vás ale někdy, že se dá také osmažit? Sladké kuličky, které mají na povrchu křupavou krustu, ale uvnitř stále ledovou zmrzlinu, jsou vynikajícím tipem na pohoštění návštěvy.

Čekáte náročné hosty, kteří se jen tak s nějakým dezertem nespokojí? Garantujeme vám, že tímto pokrmem je překvapíte. Na první pohled se totiž nezdá, že jde o zmrzlinu. Po rozkrojení sladké skořápky se ale objeví lahodná krémová pochutina.

Historie smažené zmrzliny

Podle serveru The Spruce Eats existuje několik teorií o tom, kdy a jak vlastně smažená zmrzlina vznikla. Jedna z nich mluví o roce 1893 a Chicagu, další potom tvrdí, že s pokrmem přišla o rok později firma ve Filadelfii.

Výroba smažené zmrzliny spočívá ve vytvoření silného povlaku kolem mražených zmrzlinových kuliček. Díky tomu se jídlo může smažit v rozpáleném oleji, přesto si ale uvnitř zachová svou ledovou strukturu.

Recept na smaženou zmrzlinu

Na přípravu pokrmu budete potřebovat litrovou vaničku vanilkové zmrzliny, 2 šálky drcených kukuřičných cereálií, šálek strouhaného kokosu, 4 lžičky skořice, 3 vaječné bílky, 2 lžíce cukru, olej, med, čokoládovou polevu a šlehačku popřípadě ovoce na dozdobení.

Na plech si připravte 6 větších kopečků zmrzliny. Ty dejte do mrazáku, aby vám vznikly velmi pevné kuličky. V misce smíchejte kukuřičné lupínky, kokos a skořici. Kuličky ve směsi potom obalte.

Cukr a bílky ušlehejte do pěny. Namočte v ní obalené kuličky a znovu je ponořte do kukuřičných lupínků. Postup opakujte ještě minimálně dvakrát, aby vznikla skutečně silná vrstva, která bude v oleji chránit zmrzlinu před roztáním, radí recept sdílený na YouTube.

Kuličky dejte na hodinu do mrazáku, potom je jednu po druhé ponořte do rozpáleného oleje zhruba na 10 sekund. Umístěte dezert na vychlazený talíř a ozdobte ho šlehačkou, čokoládou, medem či ovocem. Touhle dobrotou si získáte každého hosta.

Zdroj: The manual, The Spruce Eats, All Recipes, YouTube

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz