Smažené mléko si získalo pozornost profesionálních i laických kuchařů po celém světě. A proč také ne? Tento jednoduchý dezert s krémovou náplní ve zlatavém křupavém trojobalu je explozí chutí.
Smažené mléko má své kořeny v severním Španělsku, konkrétně v období 16. století během velké hospodářské krize. V klášterních kuchyních tehdy vynalézavé jeptišky vymyslely recept, kterým proměnily zbytky mléka v pochoutku. Smažené mléko se uchytilo i v jiných kulturách, například v Indii, Itálii, Mexiku nebo Číně.
Tradiční příprava zahrnuje vaření mléka s příměsí skořice a citronové kůry, následované ztuhnutím směsi, nakrájením na kousky, obalením v mouce, vejcích a strouhance a osmažením. Smažené mléko není pouze sladkým dezertem, některé restaurace nabízejí i slané varianty, například česnekové smažené mléko, které se podává jako příloha k marinovanému jehněčímu.
Recept na smažené mléko
Na smažené mléko přináší recept blog Ms Shi and Mr He. Na mléčnou náplň budete potřebovat 400 g mléka, 50 g kukuřičného škrobu a 40 g cukru. Na trojobal si připravte ½ hrnku kukuřičného škrobu, 2 vejce a 1 hrnek panko (nebo strouhanky). Dále bude potřeba řepkový olej na smažení a na omáčku můžete použít slazené kondenzované mléko.
Do malého hrnce dejte 400 g mléka, 50 g kukuřičného škrobu a 40 g cukru. Míchejte, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí. Zapněte oheň na středně vysokou teplotu a mléčnou směs průběžně míchejte asi 5 minut, dokud se nezačne vařit. Snižte teplotu na středně nízkou a míchejte asi 3 minuty, dokud směs nezhoustne do konzistence podobné řeckému jogurtu.
Nalijte mléčnou směs do obdélníkové formy vymazané olejem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Přikryjte ji víkem nebo potravinářskou fólií a uchovávejte v chladničce alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Odstraňte víko, obraťte nádobu dnem vzhůru a mléčný pudink přeneste na prkénko. Mléčný pudink nakrájejte na 12 stejně velkých kostek. V malé misce rozšlehejte 2 vejce. Do mělké misky dejte ½ hrnku kukuřičného škrobu. Do další mělké misky dejte 1 hrnek panko (nebo strouhanky).
Do malého hrnce přidejte asi 1 cm řepkového oleje. Zahřívejte na středním plameni asi 5 minut. Každý kousek mléčného pudinku obalte v kukuřičném škrobu, ponořte do rozšlehaných vajec a poté obalte v panko. Obalený mléčný pudink položte na talíř a opakujte se zbývajícími kousky. Smažte na středním ohni po 2 až 4 kusech asi 2,5 minuty do světle zlaté barvy. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se vsákl přebytečný olej. Postup opakujte se zbývajícími kousky. Podávejte teplé se slazeným kondenzovaným mlékem.
Zdroj: Ms Shi and Mr He, Slurrp, The New York Times,
Autor: Dominika Jandorová