Při hubnutí není vždy třeba dodržovat drastické diety. I zdravá jídla mohou chutnat skvěle a příkladem je například tukožroutská polévka. Ta je velmi snadná na přípravu a podporuje metabolismus, takže je ideální součástí dietního jídelníčku.
Má jenom minimum kalorií, přesto se budete po její konzumaci cítit plní. Jak název polévky napovídá, pomáhá lidem, kteří se snaží shodit nějaké to kilo, pochutnají si na ní ale úplně všichni.
Velké množství zeleniny
Základem polévky je zelenina. Pokrm kombinuje hned několik druhů, které jsou bohaté na vitamíny a další pro tělo přínosné látky, zároveň po nich ale člověk nepřibere, naopak se jeho metabolismus zrychlí.
Připravte si celer, mrkev, cibuli, zelenou papriku, kapustu, zelené fazolky, rajčata v plechovce, hovězí vývar, sůl a pepř. Do polévky dále můžete přidat také hovězí maso z vývaru nebo třeba kousek libového párku.
Zelenina se vaří nejprve vcelku. Zalijte ji vývarem a rajčaty z plechovky a 15 minut vařte. Díky tomu se v zelenině zachová daleko více vitamínů, než kdybyste ji před vařením pokrájeli. To uděláte až ve chvíli, kdy je krásně měkká.
Každý ji má rád jinak
Polévku po uvaření zeleniny už jen osolte a opepřete, můžete přidat čerstvě nasekané bylinky podle chuti nebo třeba česnek. Potom už je jen na vás, zda ji budete konzumovat takto nebo ji ještě rozmixujete.
Například děti nemají obvykle rády větší kusy zeleniny, někdy ale vadí i dospělým. Z polévky tak můžete udělat tyčovým mixérem jemný krém. Ten se potom na talíři zdobí nízkotučným bílým jogurtem.
Zdroj: All recipes, Dinner Then Desert, Eating Well
Autor: Šárka Cvrkalová