Chilli con carne, což ve španělštině znamená „chilli s masem“, je klasický pokrm, který si vychutnávají lidé po celém světě. Po krátké exkurzi do historie si připravíme trochu netradiční bezmasé chilli sin carne.
Jedna z teorií, kde se chilli con carne objevilo poprvé, se váže k popisu Bernala Díaze del Castilla v knize True History of the Conquest of New Spain („Pravdivé dějiny dobytí Nového Španělska“) z roku 1568. Podle tohoto příběhu Aztékové připravovali pokrm z ostatků dobyvatelů, ke kterým přidali pálivé papričky, rajčata a oregano.
Pokrm pro kovboje i zločince
Ať už je tvrzení o používání lidského masa pravdivé, nebo ne, je jasné, že Aztékové a další původní obyvatelé Ameriky jedli chilli papričky smíchané s masem a bylinami po staletí, dávno předtím, než se objevili španělští objevitelé.
V 19. století se chilli con carne stalo základním jídlem kovbojů a dobrodruhů. Dokonce i ve věznicích, kde končili psanci a zločinci, se chilli con carne stalo oblíbeným pokrmem díky své cenové dostupnosti.
Když v roce 1865 skončila americká občanská válka, byl tento pokrm oblíbenější než kdykoli předtím. Během několika následujících desetiletí, až do počátku 20. století, se ženy z dělnické třídy proslavily prodejem levného dušeného hovězího masa s příchutí chilli v „chilli knajpách“, které se objevovaly podél chodníků San Antonia. Svou činností si ženy vysloužily přezdívku „chilli královny“.
Recept na chilli sin carne
Chilli con carne máme asi všichni spojené s masem, dnes si však připravíme stejně chutnou vegetariánskou verzi neboli chilli sin carne, která vychází z webu Forbes. Na 2 až 4 porce si připravte 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 střední mrkev, 1 řapík celeru, 2 stroužky česneku, chilli papričku podle chuti (zde asi ½ habanero), 1 lžíci mleté sladké papriky, ½ lžíce sušeného oregana, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 plnou lžíci rajského protlaku, 1 plechovku krájených rajčat, 1 svitek skořice, sůl, čerstvě mletý pepř, 150 g sterilovaných černých nebo červených fazolí a 15 g 85% čokolády.
V hrnci na rozehřátém olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Během restování oloupejte mrkev a celer, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte do hrnce a za míchání restujte na středním plameni 3–5 minut, dokud cibule nezezlátne.
Mezitím najemno nasekejte česnek a chilli papričku a spolu s mletou paprikou, oreganem a římským kmínem přidejte k zelenině a asi minutu míchejte. Následně přidejte protlak a po pár minutách míchání zalijte rajčaty. Směs můžete naředit vodou, kterou vypláchnete plechovku od rajčat, nebo zeleninovým vývarem. Přidejte skořici, osolte, opepřete a vařte pod poklicí cca 30 minut. Nakonec dejte do hrnce propláchnuté fazole a čokoládu. Přiveďte k varu a odstavte. Podávejte se zakysanou smetanou, limetkou, nakrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem. Přílohou může být rýže nebo tortilly.
Zdroj: Seasoned Pioneers, Hey Fresto, Forbes
Autor: Dominika Jandorová