Na první pohled není mořský ďas zrovna ideálem krásy. Nicméně tam, kde žije, stejně není moc vidět, tak proč se trápit svým vzhledem. Mnohem důležitější je žrát a nebýt sežrán. Avšak ani ta největší tma a hloubka tuto rybu neuchrání před apetitem člověka.
Oceánské hlubiny skrývají fascinující tvory. Najdeme v nich i ďasa mořského, který obývá téměř všechny moře a oceány v tropickém a mírném podnebném pásmu. Pohybuje se při mořském dně, přičemž používá velmi účinné maskování, díky němuž připomíná zploštělý kámen.
Mořský ďas má dvě hřbetní ploutve, první tři paprsky hřbetní ploutve jsou přeměněny v podlouhlé útvary připomínající tykadla. Na jednom z nich mají samičky lucerničku. „Lucerničku mají samičky, lákají s její pomocí kořist a partnery. Lampička svítí díky bakteriím, které si ryba chová,“ prozradil Jaroslav Petr v pořadu Meteor.
Podstatně menší samečci se během páření zakusují do samic a uvolňují enzymy, které spojí jejich tkáně. Samec se následně připojí na krevní oběh své „vyvolené“ a stává se jejím trvalým přívěskem. Jak orgány samce postupně degenerují, samice mu poskytuje nezbytné živiny pro přežití. Ovšem s věrností už to tak horké není. Na jedné samici se často nachází více přisátých samců současně.
Mořský ďas na pánvi
I když se vám možná mořský ďas nelíbí, třeba mu přijdete na chuť – prý připomíná humra. V Asii jde o velmi oblíbenou rybu připravovanou na mnoho způsobů. Jedním z nich je i příprava na pánvi, jak ji popisuje web Na-Ryby. Potřebovat budete 500 g mořského ďasa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci červeného vína, 1 lžičku cukru, 4 stroužky česneku, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 cibuli a 2 lžíce oleje.
Mořského ďasa omyjte pod studenou vodou a osušte. Následně jej nakrájejte na kousky. V míse smíchejte rybí a sójovou omáčku, červené víno, cukr a nadrobno nasekaný česnek. Na pánvi s rozehřátým olejem osmažte rybu a na proužky nakrájené papriky s cibulí. Za zhruba 2 minuty přidejte směs s omáčkou a smažte další 2 minuty, dokud nebude mořský ďas krásně propečený. Podávat můžete například s rýží.
Zdroj: Český rozhlas, Na-Ryby, Bety, iRozhlas
Autor: Dominika Jandorová