Když se řekne knedlík, každý z nás si představí něco trochu jiného. Někoho jako první napadne knedlík houskový a k němu třeba guláš nebo svíčková. Jiní si hned představí výpečky, špenát a bramborový knedlík. V české kuchyni existuje několik druhů knedlíků. A každý vyžaduje trochu jinou přípravu.
Používají se obvykle jako příloha, mnohdy ale také jako samostatný chod. Knedlíky je naše kuchyně proslavená. Obvykle mají základ v hrubé mouce, k té se potom podle druhu přidávají další věci jako housky, brambory nebo droždí.
Kynutý knedlík
Kynuté knedlíky se obvykle dělají sladké a podávají se jako hlavní jídlo. Plní se ovocem nebo se přelévají tvarohem. Na jejich přípravu se používá droždí, díky čemuž jsou nadýchané a jemné.
Vaří se nejčastěji na páře nebo ve vodě. Po jejich přípravě je třeba je okamžitě propíchnout vidličkou, aby mohla unikat pára. V opačném případě by se srazily a nebyly tak nadýchané a chutné.
Houskový knedlík
Do běžných houskových knedlíků se obvykle dává bílé pečivo, například rohlíky nebo housky. Jsou skvělým způsobem, jak spotřebovat jejich zbytky, které byste jinak museli brzy vyhodit.
Nejčastěji se do houskových knedlíků přidává kypřicí prášek. Někdo do nich dává droždí, není to ale nutnost. Tvarují se jako šišky a po nakrájení se podávají k masu nebo k omáčkám.
Hrnečkový knedlík podle Ládi Hrušky
Houskový knedlík velmi snadno připravíte pomocí receptu Ládi Hrušky. Nemusíte na něj složitě vážit suroviny, stačí vám hrnek hrubé mouky, lžička soli, hrnek mléka, 2 rohlíky a 2 vejce.
Bílky oddělte od žloutků. Žloutky zasypte moukou a zalijte mlékem. Přidejte sůl a na kostičky pokrájené rohlíky. Z bílků následně ušlehejte sníh, který do těsta vmícháte. Směsí naplňte několik hrnečků a dejte je do hrnce s vodou tak, aby byly ze 3/4 ponořené. Následně se vaří 30 minut.
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je luxusnější podoba knedlíku houskového. Také se servíruje obvykle k omáčkám, na rozdíl od klasického houskového knedlíku v něm jsou ale ještě další suroviny, které mění jeho chuť, jako například petržel, rozpečená slanina nebo osmažená cibulka.
Knedlík se syrečky podle Jirky Babici
Knedlíky se dají ochutit opravdu vším možným. Pokud patříte k milovníkům syrečků, zkuste tento recept, který představil Jirka Babica.
Potřebovat budete 300 gramů sušeného pečiva, máslo, 2 až 3 cibule, drcený česnek, 3 decilitry mléka, 2 vejce, pažitku, sůl, 150 až 200 gramů olomouckých syrečků, 200 gramů čedaru a olej.
Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova. Pečivo namočte v mléce. Sýry nastrouhejte, přidejte je k cibuli a vše zalijte mlékem s rozmočenými houskami. Směs dochuťte česnekem a solí.
Z těsta následně vytvořte kulaté knedlíky, které pečte ve větší vrstvě oleje. Dají se jíst samostatně jako pochutina, ale také jako příloha k masu.
Bramborový knedlík
Tyto knedlíky se dělají z mouky a brambor, obvykle z varného typu C. Můžete je vytvořit v podobě šišky a nakrájet na kolečka, v takovém případě se obvykle dělají v páře.
Často se ale z těsta dělají také nočky, které se vaří ve vodě. Ty se dají konzumovat jako příloha, nebo je smícháte s uzeným a se zelím a dáte si je jako samostatný pokrm. V neposlední řadě pak můžete bramborové knedlíky uzeným přímo naplnit a vařit ve vodě.
Zdroj: Top recepty, Prima Inspirace, Lifee, iReceptář, YouTube, Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová