Máte rádi cheesecake, ale neradi se s ním připravujete? Máme pro vás tip na nepečenou verzi, kterou zvládnete poměrně rychle, chutná skvěle a potěší i náročnější hosty. Vyzkoušejte tenhle recept doma a možná už nebudete chtít cheesecake nikdy připravovat jinak.
Cheesecake má velmi dlouhou historii. Podle webu Junior’s se poprvé objevily takzvané sýrové koláče už v anglické kuchařce z roku 1390. Od té doby se samozřejmě výrazně změnily a vzniklo také mnoho druhů a variant.
Nepečený cheesecake
I v českých kavárnách či cukrárnách bývají cheesecaky velmi oblíbené. Doma je ale lidé mnohdy připravují neradi kvůli náročnějšímu postupu. Co když vám ale prozradíme, že se dá udělat cheesecake i zcela nepečený?
Příprava tohoto dezertu je velmi snadná, ušetříte si mnoho práce, jediné, co budete potřebovat, je čas, aby vám dort v ledničce zatuhl, než ho budete podávat hostům. Pokud ale čekáte návštěvu a dort připravíte pár hodin předem, bude to bohatě stačit.
Snadný recept
Na nepečený cheesecake budete potřebovat 240 gramů grahamových krekrů, 70 gramů hnědého cukru, půl šálku nesoleného másla, 300 mililitrů smetany ke šlehání, 670 gramů smetanového sýru, 100 gramů krystalového cukru, 60 gramů zakysané smetany, 2 lžičky citronové šťávy a lžičku vanilkového extraktu.
Nejprve připravte korpus. Rozdrťte sušenky, smíchejte je s cukrem a s máslem. Směs potom dejte do kruhové pečicí mísy, pořádně ji umačkejte, aby vznikl pevný základ.
Následně se dejte do přípravy náplně. Mixérem vyšlehejte smetanu a dejte ji stranou. V druhé míse vyšlehejte sýr s cukrem do hladké konzistence. Přidejte do směsi zakysanou smetanu, cukr, vanilku a citronovou šťávu.
Do této náplně následně opatrně zamíchejte vyšlehanou smetanu. Náplň naneste na korpus. Pak už je jen na vás, jak dort ozdobíte. Můžete použít kousky čerstvých jahod, nadrcené sušenky, nebo třeba čokoládovou polevu nebo kakao a kousky oříšků.
Cheesecake potom dejte do ledničky na několik hodin zatuhnout. Podává se se šlehačkou a zdobený čerstvým ovocem. Skvěle se hodí ke kávě. A potěší i náročnější hosty, kteří se jen tak s nějakým dezertem nespokojí.
Zdroj: Junior’s, BBC Good Food, Sally’s Baking Recipe
Autor: Šárka Cvrkalová