Vafle jsou jedním z těch pokrmů, které se hodí ke všemu, a pizza není výjimkou. Vaflová pizza si získala oblibu zejména na internetu. A proč také ne? Je hravá, křupavá a dává prostor kreativitě.
Původ vaflové pizzy je těžké určit, nicméně historie vaflí sahá až do starověkého Řecka, kde kuchaři opékali ploché placky chleba mezi dvěma rozpálenými kovovými deskami a připravovali pokrm zvaný obelios.
Charakteristický mřížkový vzor se objevil v 15. století v Dánsku a snídaňové tabule ovládly vafle až po cestě přes moře do Ameriky. Do té doby se podávaly jako svačina mezi jídly nebo jako křupavý dezert.
Dnes můžete najít klasické vafle se šlehačkou a čerstvě nakrájenými jahodami, bezlepkové vafle, vafle se smaženým kuřecím masem nebo právě vaflovou pizzu.
Příprava těsta na pizzu
Na základní recept na těsto na pizzu si připravte 4 hrnky mouky, 1 sáček instantního sušeného droždí, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 2 lžíce a 2 lžičky olivového oleje, 1 a 1/2 hrnku teplé vody, ideálně 45 °C.
Smíchejte suché přísady v míse stojanového mixéru. Jakmile se suché přísady spojí, přilijte teplou vodu a 2 lžíce olivového oleje. Pokračujte v mixování, dokud těsto nebude držet pohromadě. Přendejte těsto na povrch zlehka posypaný moukou a hněťte, dokud nezískáte hladkou kouli.
Zbylými 2 lžičkami olivového oleje vymažte velkou mísu, dejte do ní těsto, přikryjte a nechte kynout. Poté, co těsto zdvojnásobí svůj objem, ho rozdělte na polovinu. Každou polovinu nechte asi 10 minut odpočívat a můžete pokračovat přípravou omáčky.
Příprava omáčky na pizzu
Na základní recept na omáčku na pizzu si připravte 2 plechovky rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sušené petrželky, 4 lžičky sušené cibule, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžičku sušeného oregana a 2 hrnky vody.
Všechny ingredience smíchejte ve dvoulitrovém hrnci. Směs vařte na středním plameni, dokud nezačne vřít. Snižte teplotu na minimum a nechte směs 10 minut vařit. Před rozetřením na těsto nechte omáčku vychladnout.
Příprava vaflové pizzy
Jakmile si vyrobíte nebo koupíte těsto na pizzu a omáčku, můžete začít s výrobou vaflové pizzy podle webu Giordanos. Kromě těsta a omáčky se bude hodit koření (např. bylinky, česnekový prášek, sůl), různé druhy sýrů (např. mozzarella a parmazán) a další přísady (např. feferonky, klobása a zelenina).
Těsto rozválejte rukama nebo válečkem na ploché placky o velikosti vaflovače. Vaflovač nastříkejte nepřilnavým sprejem na vafle, díky tomu se pizza na vaflovači nepřipeče. Na vaflovač položte jedno kolečko těsta a ujistěte se, že není větší než povrch vaflovače.
Na těsto přidejte omáčku. Pro začátek je vhodné použít jednu polévkovou lžíci, ale množství můžete přizpůsobovat. Na omáčku položte plátky mozzarelly, posypte nastrouhaným sýrem a přidejte další vámi zvolené přísady. Znovu pokapejte omáčkou, okořeňte a přikryjte další vrstvou těsta. Vaflovou pizzu nechte opékat pět až sedm minut.
Dalším způsobem přípravy vaflové pizzy je jednoduše opéct těsto na pizzu ve vaflovači a teprve poté přidat omáčku a koření jako u běžné pizzy. Příprava vaflové pizzy dává velký prostor vaší kreativitě, tak proč toho nevyužít.
Zdroj: Pillsbury, Giordanos, Food
Autor: Dominika Jandorová