Po dobrém jídle by měl člověk alespoň půl hodinky odpočívat. Je to ideální čas na to, aby vám slehlo a vy jste se mohli plni energie a odpočatí vrátit do práce nebo k předchozí činnosti. Trávení při odpočinku podpoříte tím, že budete po jídle pít ty správné nápoje.
Vrhnout se hned po jídle do práce rozhodně není zdravé. Ne každý má ale po obědě možnost hodinu odpočívat. Proto je ideální pít nápoje, které podporují trávení a rychleji vám pomohou po obědě zpracovat přijatou potravu.
Zázvorový čaj
Mnoho lidí si po obědě rádo dá kávu. Na zlepšení trávení je ale daleko lepší čaj. Konkrétně ten zázvorový, který podle MBG Food zklidňuje žaludek. To ale není všechno.
„Kořen zázvoru stimuluje tok slin, produkci žluči a žaludeční šťávy, což může pomoci při trávení,“ vysvětluje nutriční expert Jaime Schehr. Vaše střeva čaji rozhodně poděkují více než kávě.
Mátový čaj
Mátový čaj má velmi podobné účinky jako ten zázvorový. Máta peprná snižuje křeče žaludku, díky tomu je lidské tělo uvolněnější a může trávit s klidem. Pokud nejste fanouškem zázvoru, vyzkoušejte tuto variantu.
Kombucha
Kombucha je fermentovaný nápoj plný zdravých látek. Poskytuje střevům potřebné bakterie pro trávení, a tím pádem napomáhá celému procesu zpracovávání přijaté potravy. Máte-li možnost, dejte si po obědě právě tento nápoj.
Kefír
Podobně jako kombucha je i kefír plný probiotik. Jeho účinky prokázal podle webu Eating Well průzkum, při kterém byl kefír po jídle poskytován několika druhům zvířat. Jejich trávení se prokazatelně zlepšilo už během několika dní.
Smoothie
Zeleninové a ovocné nápoje jsou obecně zdravé. Na trávení mají velmi dobrý vliv. Klíčem je zajistit, aby obsahovaly vhodnou kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny.
Rozpustná vláknina absorbuje vodu, změkčuje věci a usnadňuje průchod. Je v ovoci, zelenině, semenech a ořeších. Nerozpustná vláknina je ve slupce ovoce a zeleniny. Nejlépe funguje smoothie takzvaně zelené, tedy z okurek, špenátu a kiwi, společně s jablky, banány a pomeranči.
Zdroj: Healthline, Everly Well, MBG Food, Eating Well
Autor: Šárka Cvrkalová