Slavná filmová jídla: Lívance bez soli nebo kanec se šípkovou omáčkou

Zdroj: Shutterstock

Češi milují dobré jídlo. A dokazují to i naše filmy. Téměř v každé klasice je totiž zmíněn nějaký ten pokrm. Ať už se jedná o králíka z Troškovy komedie Slunce, seno, jahody, o nefalšované vídeňské knedlíčky z Pelíšků nebo o zvláště vypečené rohlíčky z pohádky Císařův pekař.

Receptů z českých filmů je celá řada. Vypsat je všechny by rozhodně zabralo hodně času. Vybrali jsme pro vás tři vynikající jídla, která si podle oblíbených snímků snadno připravíte i doma.

Slavnosti sněženek: Kanec se šípkovou omáčkou

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 600 gramů kančí kýty, 100 gramů anglické slaniny, cibuli, kořenovou zeleninu, divoké koření, olej, 10 lžic červeného vína, 80 gramů hladké mouky, 100 gramů šípkové zavařeniny, 50 gramů cukru a sůl.

Maso naložte přes noc do směsi zeleniny, koření a oleje. Potom ho rozdělte na medailonky a obalené v mouce opečte. Zeleninu z nálevu orestujte, přidejte slaninu, cukr, ocet a víno. Přidejte maso i se šťávou a vše duste. Na závěr dejte do omáčky zavařeninu, vše povařte a zahustěte jíškou. Podávejte s knedlíkem.

Byl jednou jeden král: Lívance bez soli

Připravte si 20 gramů droždí, 100 gramů cukru, 60 mililitrů mléka, 400 gramů hladké mouky, 1 vejce, citronovou kůru, zakysanou smetanu, cukr, borůvky, lístky meduňky a olej na smažení.

Z droždí, lžičky cukru a mléka připravte kvásek. Ten potom smíchejte s vajíčkem, zbytkem cukru, citronovou kůrou a moukou. Nechte těsto vykynout. Potom z něj smažte lívance, které ještě teplé obalujte v cukru. Podávejte je se smetanou a borůvkami, zdobené meduňkou.

Pelíšky: Nefalšované vídeňské knedlíčky

Na přípravu knedlíčků (nebo také noků) budete potřebovat 750 gramů brambor vařených ve slupce, 1 vejce, 150 gramů hrubé mouky, 150 gramů krupice, 5 rohlíků a sůl.

Nejprve nastrouhejte najemno brambory. Rohlíky pokrájejte na kostičky a obojí smíchejte. Přidejte vejce, mouku, krupici a sůl. Zpracujte tuhé těsto, ze kterého tvarujte malé bochánky. Ty se potom vaří v páře asi 35 minut. Podávají se k omáčkám.

Zdroj: Pro ženy, Stream, Novinky, Apetit

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz