Přemýšlíte, jak připravit pečené pokrmy z vaječného sněhu tak, aby byly veganské? Odpovědí je aquafaba. Jedná se o nálev z cizrny, který se ale po vyšlehání výrazně podobá sněhu z bílků. A to není všechno, připravíte z něj i vynikající veganskou majonézu.
S recepturou přišel v roce 2014 Francouz Joël Roessel. Ten se rozhodl zkusit nálev, který se běžně vylévá, vyšlehat. To, co mu vzešlo, ho šokovalo. O svém objevu informoval svět, a tak vznikla aquafaba.
Veganský sníh
Aquafaba je obecně tekutina, která se nachází v plechovce s luštěninami. Nejčastěji se ale využívá právě cizrnová. Získáte ji jednoduše tak, že scedíte nálev z cizrny, ideální je vyhledávat tu s minimem soli nebo úplně bez ní.
Před otevřením plechovky s cizrnou zatřepejte, tím do tekutiny dostanete o něco víc škrobu z luštěnin. Potom už jen stačí tekutinu dát do vyšší nádoby a vyšlehat ji podobně jako vaječné bílky.
Vznikne vám dokonalý veganský sníh, který můžete použít na přípravu pusinek a dalších receptů, které jste běžně neměli bez vajíček jak udělat.
Veganská majonéza
Aquafabu nemusíte využívat jenom ve sladkých receptech. Vajíčka skvěle nahradí také při přípravě domácí veganské majonézy. Vyzkoušejte ji letos třeba při přípravě pomazánek na chlebíčky.
Na majonézu budete potřebovat 170 mililitrů oleje, 30 mililitrů olivového oleje, 3 lžíce aquafaby, lžíci vinného octa, 2 lžičky hořčice, stroužek česneku a špetku soli.
Nálev z cizrny, hořčici, česnek a sůl dejte do nádoby, kde vše rozmixujete dohladka. Oleje smíchejte a pomalu je přidávejte ke směsi za stálého šlehání. Postupně vám vznikne hustá majonéza.
Zdroj: Apetit, Jarmila Sweet, Vitalia, Cuketka
Autor: Šárka Cvrkalová