Chystáte na letošního silvestra párty s přáteli? Nebo chcete jenom strávit poklidný večer u televize s rodinou? V obou případech bude třeba nějaké to občerstvení a chlebíčky nikdy nezklamou. Jak je ale připravit tak, aby byly naprosto dokonalé?
Pomazánek existuje celá řada. A samozřejmě jsou základem dobrého chlebíčku. To ale zdaleka nestačí. Tohle jídlo si totiž zaslouží rozmanité zdobení, díky kterému bude chutnat už očima.
Naučte se kombinovat chutě
Na chlebíčky běžně dáváme šunku, salám, uvařené vajíčko, kyselou okurku a kousek sýru. Jenomže ne ke každé pomazánce se hodí všechny zmíněné ingredience. Je důležité rozhodnout se, jaká kombinace chutí bude podle vás nejlepší.
„Obecně platí, že zdobit můžete vším, co je obsaženo v pomazánce. Sýrové chlebíčky sýrem, dále pak třeba plátkem papriky, ale i olivou nebo vlašským oříškem,“ uvádí pro Lidovky Kateřina Kůstková, kolegyně šéfkuchaře Romana Pauluse.
Například k tvarohovým pomazánkám se mnohem více než sýr hodí právě šunka, kousek uzeného a nakládaná paprika. Vajíčko je v tomto případě lepší vynechat.
Šunku a sýr skládejte do zajímavých tvarů
Nestačí jenom kolečko salámu na chlebíček jednoduše hodit a čekat, že to někoho zaujme. Sýry i šunka se při zdobení skládají, aby pak výsledek vypadal jako mistrovské dílo.
Vždy krájejte ingredience na co nejtenčí plátky, radí Kuchařka pro dceru. Potom se sýr nebo salám dobře ohýbají, nepraskají a dá se z nich snadno vytvořit kornoutek nebo jiný požadovaný tvar.
Posledním tipem na dokonalé chlebíčky je přidat něco zeleného. Lidé na to často zapomínají a zdobí chlebíčky jen rajčaty, paprikou a vajíčkem. Přitom se hodí také petrželka, polníček, rukola či listy salátu.
Zdroj: Lidovky, Pro ženy, iReceptář, Kuchařka pro dceru
Autor: Šárka Cvrkalová