Vosí hnízda patří na Vánoce k jednomu z nejoblíbenějších druhů cukroví. Alespoň to tedy soudím podle toho, že je dělají všichni moji přátelé. Jde o ideální nepečený druh, který se může připravovat na poslední chvíli. Udělejte si je letos podle šéfkuchaře Romana Vaňka.
Roman Vaněk doma prý vede letitý spor s manželkou o to, jak se cukroví vlastně nazývá. Pro něj jsou to totiž jasné včelí úly, jeho žena ale tvrdí, že jde o vosí hnízda. Ať už cukroví říkáte vy sami jakkoli, jeho příprava bude vždy stejná.
Včelí úly podle Romana Vaňka
Na přípravu včelích úlů podle slavného šéfkuchaře budete potřebovat 160 gramů piškotů, 160 gramů moučkového cukru, 60 gramů změklého másla a 15 gramů holandského kakaa. Nezapomeňte na bílek a 2 lžíce rumu.
Piškoty nadrťte a všechny ingredience smíchejte dohromady. Vznikne vám těsto, které dáte odležet. Tím potom plníte formičky. Těsto by mělo vyjít asi na 30 kousků úlů.
Náplň do cukroví by podle Romana měla být lehoučká jako obláček. Toho docílíte vyšleháním 80 gramů másla pokojové teploty do pěny s 20 gramy moučkového cukru, 10 gramy vanilkového cukru s pravou vanilkou a polévkovou lžící tuzemáku.
Úly, nebo chcete-li hnízda, potom plňte náplní a zespodu je přiklopte celým piškotem. Potom je obalte v moučkovém cukru a prakticky hned můžete konzumovat.
Nejčastější chyby při přípravě úlů
Ačkoli je příprava cukroví velmi snadná, lidé dělají několik zásadních chyb. Tou první je, že si formičky předem nevysypete cukrem. Potom se vám těsto bude lepit a úly půjdou těžko vyklopit.
Další chybou je plnit cukroví pouze obyčejným vaječným koňakem. Tím se ochuzujete o chuť, kterou vytvoříte, když si připravíte krémovou a lehkou náplň z másla a alkoholu.
A samozřejmě největší chybou je to, že úlů uděláte málo. Půlku jich totiž sníte už během samotné výroby a druhá zmizí za několik dní. Raději si tak letos připravte alespoň tři várky.
Zdroj: iReceptář, Český rozhlas Radiožurnál
Autor: Šárka Cvrkalová