Išelské dortíčky patří v České republice k poměrně oblíbeným druhům cukroví. Jsou trochu pracnější na přípravu. Člověk jich také nemůže sníst mnoho, protože jsou poměrně syté. Jsou ale vynikající a na vašem vánočním stole by neměly chybět.
Historie tohoto cukroví je poměrně dlouhá. Údajně totiž išelské cukroví milovala už císařovna Sisi, jak se přezdívalo Alžbětě Amálii Evženii, píše Český rozhlas Regiony. Ta žila v 19. století.
Podle webu Kitchenette je ale možné, že se cukroví vyrábělo už několik desítek let před jejím narozením. Cukroví by se tradičně mělo připravovat ze 3 vrstev těsta, které spojují 2 vrstvy krému. Mnoho lidí ho ale šidí a dělá pouze „jednopatrové“ dortíčky.
Co budete potřebovat
Na přípravu išelského cukroví budete potřebovat 210 gramů pšeničné mouky, 20 gramů holandského kakaa, 70 gramů moučkového cukru, 40 gramů mandlí, 140 gramů másla, citronovou kůru a skořici.
Na náplň si připravte 3 žloutky, 100 gramů krupicového cukru, vanilku, 20 gramů džemu, 50 gramů lískových oříšků a lžíci rumu. Pak už budete potřebovat jen čokoládovou polevu na zdobení a celé vlašské ořechy.
Jak na přípravu cukroví
V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, mandle, máslo, citronovou kůru a skořici. Vypracujte hladké těsto, které zabalíte do potravinářské fólie a necháte v lednici do druhého dne uležet.
Následně z těsta vyválejte plát a vykrájejte z něj kolečka. Ta se pečou v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut. Mezitím si připravte náplň.
Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkou, přidejte rum, džem a oříšky. Kdyby se stalo, že je náplň hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky.
Potom spojujte kolečka krémem tak, aby každé cukroví obsahovalo 3 kousky spojené dvěma vrstvami náplně. Takto nechte dortíčky zatuhnout. Nakonec je z vrchní strany namáčejte do čokolády a ozdobte polovinami vlašských ořechů nebo třeba půlkou mandle.
Zdroj: Český rozhlas Regiony, Apetit, Kitchenette, Top recepty, Stream
Autor: Šárka Cvrkalová