Chcete mezi cukroví zařadit také nějaký zdravější druh? Marokánky jsou rozhodně jedním z nich. Jedná se o pečené cukroví z kandovaného ovoce. Víte ale, odkud vůbec pochází a kdy se u nás začalo dělat?
Marokánky jsou původem cukroví arabské. Pochází ze severu Afriky, kam se Arabové během své expanze z Arabského poloostrova přesunuli. Brzy se marokánky rozšířily do celého světa a dostaly se i k nám.
Marokánky z Maroka
Ano, právě proto, že pocházejí z Maroka, říká se jim takto. Suroviny, které se na jejich přípravu používají, jsou v oblasti velmi oblíbené. Patří k nim především mandle, datle a med.
U nás se používá místo sušeného ovoce obvykle ovoce kandované. Je prakticky na vás, z čeho konkrétně je připravíte, jen málokdy se ale dělají tradiční původní marokánky ze sušených datlí a medu.
Jak na české marokánky?
U nás se marokánky dělají trochu jinak než ve světě. Mají sice africký základ, suroviny, které používáme, by ale tvůrce původní receptury nejspíš překvapily.
Na přípravu marokánek budete potřebovat 125 mililitrů mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 20 gramů másla, 10 gramů hladké mouky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 80 gramů kandované pomerančové kůry, 80 gramů kandovaných třešní, 160 gramů loupaných mandlí a čokoládu.
Pomerančovou kůru a mandle nakrájejte na drobné nudličky. Třešně pokrájejte na malé kousky. V hrnci ohřejte mléko a rozmíchejte v něm máslo, cukr a mouku. Přiveďte směs k varu a vmíchejte ovoce a vanilku.
Ze zchladlé směsi na plechu tvořte placičky, které pak pečte v troubě na 170 °C asi 10 minut. Poté je nechte vychladnout a z poloviny je namáčejte do rozehřáté čokolády.
Zdroj: Dům a Zahrada, Rady na cestu, Pro ženy, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová