Pečete letos vánočku? Vyzkoušejte tu pudinkovou

Zdroj: Shutterstock

Pečení vánočky je v mnoha rodinách tradicí. Při dnešních cenách se tomu člověk ani nemůže divit, připravit si ji doma vyjde rozhodně levněji, než kdybyste ji kupovali. Zkuste si letos udělat vánočku pudinkovou.

Někdo do ní dává rozinky, někdo kousky mandlí. Někdo ji po dopečení obaluje v cukru, jiní dají přednost krásnému hnědému propečenému vzhledu. Neexistuje jeden konkrétní recept na to, jak vánočku správně připravit.

Netradiční vánočka

Pokud letos přemýšlíte nad tím, že byste chtěli vánočku něčím ozvláštnit a připravit ji originální, zkuste udělat tu z pudinkového těsta. Její příprava není o nic náročnější než u běžné vánočky, jenom pozměníte pár surovin.

Na pečení tohoto vánočního pečiva budete potřebovat 30 gramů droždí, 600 gramů mouky, 80 gramů cukru, 250 mililitrů mléka, sáček vanilkového pudinku, 3 vajíčka, 125 gramů másla, 60 gramů mandlí, 100 gramů kandované pomerančové kůry, 70 gramů rozinek, 4 lžíce rumu a sůl.

Jak na přípravu vánočky

Do misky dejte droždí a lžíci cukru. Přidejte 2 vrchovaté lžíce mouky a půlku teplého mléka. Potom nechte 10 minut vzejít kvásek. Smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, pudinkový prášek, jedno vejce a 2 žloutky.

Vmíchejte do těsta kvásek a rozpuštěné máslo. Těsto je ideální míchat v robotu, rukama vám to bude trvat mnohem déle. Potom dejte bochánek do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí do těsta zpracujte nasekané mandle, kandovaný pomeranč a v rumu nasáklé rozinky. Rozdělte bochánek na 9 dílů. Z každého udělejte hada. Spleťte spodní část vánočky ze 4 dílů, na ni pak položte cop ze 3 dílů a nahoru zavinuté poslední dva dílky.

Vánočku potřete rozšlehanými bílky, posypte mandlemi a dejte péct na 200 °C na 10 minut. Potom snižte teplotu na 160 °C a dopékejte pečivo půl hodiny. Vychladlou vánočku pak posypte cukrem.

Zdroj: Frekvence 1, Aha!, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz