Udělejte si perníčky, které jsou hned měkké, a ozdobte je jako profíci

Pernicky
Zdroj: JetKat / Shutterstock.com

Správné a tradiční perníčky by se měly péct dostatečně dopředu, aby stihly změknout. Ne vždy si ale všichni pohlídáme kalendář, a proto, naštěstí, existují recepty na hned měkké perníčky. Jak si je udělat a následně ozdobit jako profíci, to si řekneme v následujícím článku.

Na recept budete potřebovat 100 g másla, 2–4 lžíce medu, 2 vejce + 1 na potření hotových perníčků, 140 g moučkového cukru, 400 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření a 2 lžičky kakaa.

Pozor na rozdíl v prášku a koření

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte med a vyšlehané vejce s cukrem. Odstavte z plotny a nechte chvíli stát.

Mezitím si do mísy prosejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a kakao.

Co se týče perníkového koření, upozorňuje server Kuchařka pro dceru, že je rozdíl mezi kořením do perníku a práškem do perníku.

Prášek do perníku je koření již smíchané s práškem do pečiva a jedlou sodou. V tomto případě tedy mluvíme o koření do perníku.

Těsto nechte odpočinout

Sypkou směs zapracujte do směsi z hrnce a uhněťte hladké těsto.

To pak nechte alespoň 30 minut, ideálně však přes noc, odpočinout v lednici.

Těsto poté vyválejte na cca 3 mm tenký plát a vykrajujte požadované tvary. Ty pokládejte na plech s pečicím papírem a dělejte mezi nimi rozestupy – perníčky totiž nabydou.

Perníčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10–12 minut.

Ještě teplé je potřete rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé, a nechte vychladnout.

Připravte si polevu

Základ, tedy perníčky, máte. Nyní je čas na polevu, se kterou se často mnoho lidí doslova pere. Buď je moc tuhá, nebo naopak stéká. Jak tedy na správnou polevu?

Budete potřebovat 1 vaječný bílek, 145 g moučkového cukru, 2 lžičky škrobu a 1 lžičku citronové šťávy.

Moučkový cukr s bílkem proceďte přes husté síto a ručně smíchejte s citronovou šťávou a škrobem.

Je opravdu důležité, abyste polevu míchali ručně, protože pokud byste ji mixovali, vytvoří se mnoho vzduchových bublin a poleva bude odpadávat.

Ne moc řídká, ne moc tuhá

Pokud je směs řídká, přidejte škrob. Pokud je naopak moc tuhá, přidejte citronovou šťávu.

Pokud si nejste konzistencí jistí, tak dle serveru Dům a zahrada stačí zkusit test s měchačkou. Pokud směs stéká moc rychle, je řídká. Pokud je moc hustá, tak naopak nechce stéct.

Při nanášení polevy myslete na pár rad a tipů. Poleva by měla mít vždy pokojovou teplotu.

Perníčky musí být pořádně vychladlé – nikdy je nezdobíme hned po vytažení z trouby.

Zdroje: Prima fresh, Kuchařka pro dceru, Blesk, Bydlíme kvalitně, Dům a zahrada

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz