České a slovenské Vánoce se od sebe zase tolik neliší. Pár rozdílů se ale najde. Například cukroví dělají Slováci trochu jiné než my. Před pár lety jsem slavila svátky v zahraničí u známých a poprvé jsem ochutnala šuhajdy. Od té doby je dělám i doma.
Když jsem je poprvé ochutnala, hned mi bylo jasné, že celá moje rodina by si šuhajdy zamilovala. Vzala jsem si proto od známé recept a další rok jsem je poprvé zkusila doma. A mé očekávání se naplnilo.
Snadné nepečené cukroví
Kromě toho, že šuhajdy skvěle chutnají, jsou také velmi snadné na přípravu. V kuchyni ušpiníte jen minimum nádobí a nic nemusíte péct. Tohle cukroví zvládne připravit i úplný začátečník.
Potřebovat budete 200 gramů čokolády, 250 gramů másla, decilitr mléka, 250 gramů práškového cukru, jedno vajíčko, 150 gramů mletých ořechů, lžíci rumu a asi hrst rozinek.
Jak na přípravu cukroví
Nejprve převařte mléko s cukrem, ke kterému následně přidejte rozšlehané vajíčko. Do směsi pak zamíchejte rozinky, máslo a rum. Vše nalijte do připravených košíčků, nechte ztuhnout, a nakonec polévejte čokoládou.
Připravit cukroví můžete i jednodušeji. V posledních letech je často dělám ze salka, jelikož je to rychlejší. Na tuto verzi budete potřebovat jen konzervu kondenzovaného mléka, 100 gramů másla a poté mleté ořechy, rum, rozinky a rozpuštěnou čokoládu.
Nemusíte nyní už svářet mléko s cukrem, jednoduše jenom smícháte všechny ingredience dohromady a máte cukroví hotové ještě rychleji než v původní verzi. Je ale jen na vás, kterému receptu dáte přednost.
Cukroví každopádně doporučuji vyzkoušet. Na Slovensku je velmi oblíbené a to má jistě svůj důvod. Jakmile ho ochutnáte, pochopíte, o čem mluvím.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová