Chcete si letos na Vánoce připravit nějaké originální cukroví, které jste ještě nikdy nedělali? Co takhle vyzkoušet brigadeiro? Jde o nepečené čokoládové kuličky z Brazílie. Na přípravu jsou velmi snadné a chuťově vynikající.
V Brazílii se jedná o nejoblíbenější sladkost, která se konzumuje nejen v období Vánoc. Podle webu Sweet Stone se recept objevil poprvé v roce 1945. Tehdy probíhala v zemi volební kampaň na nového prezidenta.
Jedním z kandidátů byl i Eduardo Gomes, jehož vojenská hodnost byla brigadeiro. A právě v rámci propagace jeho kampaně se zrodil pokrm, který si letos můžete na Vánoce připravit i vy.
Okamžitě se zamilujete
Na přípravu tohoto cukroví máte ještě spoustu času. Nepečené kousky se většinou dělají až jako poslední, aby přes Vánoce vydržely. Pokud letos brigadeiro vyzkoušíte, nejspíš po vás nejeden známý bude chtít recept.
Možná se tak stane cukroví vaším oblíbeným i pro další roky. Nejde totiž jenom o to, že je opravdu snadné na přípravu. Jeho vynikající čokoládovou chuť si jednoduše zamilují děti i dospělí.
Jak na přípravu cukroví
Na brigadeiro budete potřebovat lžíci másla, 400 gramů slazeného kondenzovaného mléka, 30 gramů kakaa a šálek čokoládové posypky. V Brazílii se používají speciální čokoládové vločky, u nás se dají nahradit jakýmkoli čokoládovým zdobením.
Kondenzované mléko zahřejte a smíchejte s kakaem. Přidejte máslo pro zjemnění. Směs potom nalijte na plech a nechte ji hodinu vychladnout. Poté ji tvarujte do kuliček, které následně obalíte v čokoládové posypce.
Takto připravené brigadeiro dejte do papírových košíčků a máte hotovo. Je to velmi snadné a pomoci vám s přípravou mohou třeba i děti. Jakmile jednou tenhle recept vyzkoušíte, budete ho chtít mezi své cukroví zařadit každoročně.
Zdroj: Santa Barbara Chocolate, Sweet Stone, Nina Brigadeiro, Tiny Chocolate, Tasty
Autor: Šárka Cvrkalová