Nattó je tradiční japonský pokrm, který je v Zemi vycházejícího slunce velmi oblíbený. Jinde ovšem budí minimálně rozpaky.
Původ nattó
Jde o pokrm japonské kuchyně, který je známý i za hranicemi této východoasijské země. Není to ovšem ani tak díky chuti, ale spíše vlivem jeho zdánlivé odpornosti. Pokud ovšem lidé překonají své znechucení, často zjistí, že se jedná o chutné jídlo. Na druhou stranu se moc jedinců, kteří svůj odpor překonají, zřejmě nenajde.
Příprava nattó
Tento pokrm lze sehnat i v českých obchodech, byť není běžně dostupnou potravinou. Pokud si ho pořídíte, asi vás na první pohled (negativně) zaujme svou konzistencí. Tento tradiční japonský pokrm se totiž vyrábí z fermentovaných sojových bobů. Ty mají důsledkem toho lepkavou podobu a zároveň disponují specifickou vůní, jež nesedne ani zdaleka každému.
Využití v kuchyni
Japonci si toto jídlo s oblibou dávají k snídani, přičemž mnoho lidí mimo Zemi vycházejícího slunce nechápe, jak někdo může s takovou „dobrotou“ zahajovat den. Na druhou stranu se např. u nás s oblibou konzumují zrající sýry, z nichž některé také nesednou každému. Fermentované sójové boby jsou každopádně často dochucovány, a to především sójovou omáčkou a wasabi.
Nattó z hlediska zdraví
Fermentované sojové boby, které se využívají také k výrobě tempehu, jsou mnohem lépe stravitelné, přičemž obsahují mnoho účinných látek, Jedná se např. o vitamín K2, bílkoviny nebo probiotika. Díky tomu se jedná o vhodnou potravinu pro vegany a vegetariány, vitamín K2 je navíc nezbytný pro správné využití vápníku v kostech.
Zajímavosti o nattó
- Sója se při výrobě tohoto pokrmu nechá fermentovat za pomoci bakterie Bacillus subtilis.
- V Japonsku se toto jídlo běžně podává s rýží, případně jako příloha hlavního jídla.
- Pokud byste ho chtěli ochutnat, u nás ho sežehnete především v prodejnách zdravé výživy.
- Zde je k dispozici např. miso nattó, tedy pokrm obsahující nejen fermentované sojové boby, ale také ječmenný slad, zázvor, kombu a mořskou sůl.
- Tento pokrm kromě výše zmíněných látek obsahuje rovněž enzym nattokinasu, který omezuje srážení krve.