Domácí langoše ze zakysané smetany: Ochutnejte a už nebudete chtít jiné

Zdroj: Shutterstock

Langoše jsou tradiční jídlo, které si dáváme rádi na různých trzích a dalších venkovních akcích. Občas si ho ale člověk chce udělat také doma. Jde to i zdravě. Recept se zakysanou smetanou je velmi snadný a výsledek je chutnější, než byste možná čekali.

Zakysaná smetana má v kuchyni pestré využití. Je navíc lehce stravitelná a je zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin a vitamínů rozpustných v tucích, uvádí Novinky.

V zakysané smetaně dále najdete velké množství vápníku. Tato potravina ovlivňuje příznivě střevní mikroflóru, pomáhá proti zácpám i průjmům. Je sice tučná, přesto byste ji ale jednou za čas do jídelníčku zařadit měli.

Langoše ze zakysané smetany

Pokud si chcete pochutnat na opravdu vynikajících langoších, zakysaná smetana bude hrát při jejich přípravě hlavní roli. Tuhle pochoutku si zamilujete a už nebudete chtít nikdy langoše jiné.

Na jejich přípravu budete potřebovat 1 vejce, 200 gramů husté zakysané smetany, 300 mililitrů vody, špetku soli, lžičku cukru, 700 gramů polohrubé mouky, kostku droždí a olej.

Na potření si pak připravte kečup a sýr, nebo česnekové máslo s bylinkami. Langoše se dají jíst i nasladko s marmeládou, je tedy především na vás, s čím přesně je budete kombinovat.

Jak na přípravu

Smetanu smíchejte s vajíčkem a vodou, přidejte mouku, sůl, cukr a rozdrobené droždí. Potom vytvořte poměrně tuhé těsto. Rukama to bude trvat déle, můžete použít i robota. Podle potřeby přidávejte mouku.

Těsto potom nechte vykynout. Zhruba po hodině by mělo zdvojnásobit svůj objem. Následně z něj připravte asi 8 bochánků, které rozválejte na placky a smažte je v oleji po obou stranách.

Langoše se potom konzumují ještě teplé. Pokud chcete menší porce, můžete samozřejmě langošů z daného množství těsta připravit více. Dají se konzumovat i studené, takže pokud vám nějaké zbydou, nic se neděje.

Zdroj: Blesk pro ženy, Novinky, Nej recept, YouTube

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz