Jicama je u nás dosti neznámou zeleninou, která zaujme příjemnou chutí. Navíc je lehce stravitelná a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu.
Původ jicamy
Jicama je rostlina z čeledi bobovitých a původně pochází z Mexika. Někdy se jí ostatně říká také mexický tuřín nebo brambor. V současné době se ovšem pěstuje i v dalších částech světa, a to především v oblastech s tropickým klimatem, které rostlině vyhovuje nejvíce. Pěstována je především pro svůj kořen, jenž je nejen chutný, ale také zdravý.
Kde jicamu ochutnat?
V našich luzích a hájích je jicama dosti neznámou rostlinou a asi byste ve svém okolí nenašli mnoho lidí, kteří o ní někdy ve svém životě slyšeli. Díky tomu její kořen v České republice seženete jen velmi těžko. Na druhou stranu si můžete pořídit semena. Rostlina má delší vegetační dobu, takže je nutné v chladnějších klimatických podmínkách začít předpěstováním doma.
Využití v kuchyni
Jicama má sladší a osvěžující chuť, přičemž chuťově částečně připomíná jablka v kombinaci s vlašskými ořechy. Kořen je možné oloupat a dát si ho syrový. Použít jej můžete do salátů, ale také do polévek. Navíc se hodí také k vaření, pečení, grilování nebo smažení. Tradičně se konzumuje s citrónovou šťávou, koriandrem a chilli papričkami.
Jicama z hlediska zdraví
Tato sladká zelenina obsahuje mnoho účinných látek, mezi které patří některé důležité vitamíny (především „céčko“) a minerální látky (vápník nebo fosfor). Kořen je lehce stravitelný a má nízkou kalorickou hodnotu (ve 100 g jicamy je pouze 40 kalorií). Jedná se tedy o zdravou potravinu, na kterou lze vsadit i při redukčních dietách.
Zajímavosti o jicamě
- Kořenu rostliny se neříká pouze mexický tuřín či brambor, ale někdy také yam bean. Patří ostatně do stejné čeledi jako fazole.
- Jicama má tu zajímavost, že i po tepelné úpravě zůstává křupavá, což je poměrně atypické.
- Díky tomu, že je křupavá a zároveň osvěžující, se jedná o perfektní potravinu pro horké letní měsíce.
- Kořen je jedinou jedlou částí rostliny. Její semena, která obsahují toxin retonon, ovšem nacházejí uplatnění ve farmaceutickém průmyslu.
- Z jicamy si můžete připravit zdravé hranolky. Před konzumací nebo tepelnou úpravou je ovšem nutné odstranit slupku.