Při pečení vánočního cukroví se obvykle nevyhnete použití kakaa. Potřebujete ho do mnoha druhů. Vyzkoušejte ho ale letos nahradit karobem. Ten je totiž zdravější a chutná přitom téměř stejně.
Karob je prášek z rostliny s názvem rohovník. Dělá se ze semen a lusků. Někdy se mu říká také svatojánský chléb. Jako první ho pěstovali staří Řekové, uvádí Med O Med. Důvodů, proč ho zařadit do vašeho jídelníčku, je celá řada.
Zdravější kakao
Karob svou chutí připomíná oslazené kakao. Přestože má více sacharidů, obsahuje jen minimum tuků a má velmi nízký obsah sodíku. Mohou si ho tak dopřát i lidé s hypertenzí, uvádí Healthline.
Karob je bohatý na vápník. Jedná se o minerál důležitý pro zdraví kostí a kloubů. Dvě polévkové lžíce karobu obsahují 42 miligramů vápníku, píše Medical News Today.
Karob je dále plný vlákniny, je bohatým zdrojem antioxidantů, velkou výhodou je také to, že se jedná o bezlepkovou potravinu. Využijte ho tak letos při pečení vánočního cukroví a nahraďte s ním jinak běžně používané kakao.
Karobové hvězdičky
Jedním z druhů cukroví, který si můžete doma připravit, jsou karobové hvězdičky. Na ty budete potřebovat 250 gramů hladké žitné mouky, 2 lžíce karobu, 100 gramů medu, 25 gramů másla, 1 vejce a půl prášku do pečiva.
Máslo rozpusťte a smíchejte s medem. Potom přidejte mouku, karob, prášek do pečiva a vajíčko. Vytvořte těsto, které nechte hodinu odpočívat v ledničce. Potom z něj vyválejte plát a vykrajujte z něj hvězdičky.
Cukroví se peče asi 13 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Konzumuje se buďto přímo takto, nebo ho ještě můžete poslepovat ideálně jahodovou nebo meruňkovou marmeládou.
Zdroj: Medical News Today, Healthline, Prima nápady, Recepty dětem, Med O Med
Autor: Šárka Cvrkalová