Pracny ve velké části rodin na Vánoce nesmějí chybět. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů cukroví, které miloval i Karel Gott. Jde přitom o tradiční pokrm, který se podle všeho dělal už v 16. století.
Jak jsme už kdysi uvedli, recept na pracny se dá najít například ve staré kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Cukroví se ale pravděpodobně peklo už mnohem dříve, konkrétně v 16. století. Tehdy mělo svým tvarem zvířecích tlapek za úkol chránit rodinu.
Pracny podle našich babiček
Existuje více receptů, které se od sebe mírně liší. Podle webu iReceptář uměly nejlepší cukroví tohoto druhu naše babičky. Jejich recept údajně jen tak něco nepřekoná, pojďme si ho tedy představit.
Na přípravu budete potřebovat 130 gramů másla, 150 gramů hladké mouky, 120 gramů mletých vlašských ořechů, 100 gramů moučkového cukru, půl lžičky mleté skořice, špetku mletého hřebíčku, lžíci kakaa a jedno vejce.
Všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto nechte hodinu uležet v lednici. Potom jím naplňte formičky a dejte cukroví péct na 7 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový výsledek obalujte v moučkovém cukru.
Pracny podle Karla Gotta
Jak bylo řečeno, každé pracny jsou trochu jiné. Ty, které měl rád Karel Gott, například neobsahují skořici. Naproti tomu v nich ale najdete jiné ingredience.
Připravte si na ně 500 gramů polohrubé mouky, 250 gramů másla, 250 gramů cukru, 100 gramů mletých vlašských ořechů, 1 vajíčko, lžičku strouhané citronové kůry, šťávu z jednoho citronu a 3 lžíce kakaa.
Postup je potom už úplně stejný. Opět všechny suroviny smíchejte, těsto nechte odležet a poté jím plňte formičky. Cukroví z nich vyklepávejte ještě horké a obalujte ho ve vanilkovém cukru.
Zdroj: Top recepty, iReceptář, Apetit, Blesk, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová