Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů.
Původ mahlabu
Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který se nazývá višeň turecká. Ten roste na mnoha místech Evropy a Asie a přirozeně se vyskytuje také v některých teplejších oblastech České republiky. Koření je ovšem využíváno především ve středomořských oblastech, a to jako přísada do (sladkého) pečiva, ale také při mnoha dalších příležitostech.
Kde si mahlab pořídit?
Určitě se nejedná o koření, které by se vyskytovalo ve všech českých kuchyních. Právě naopak. U nás se (alespoň prozatím) využívá spíše výjimečně, což je ovšem škoda. Ačkoli jej neseženete ani zdaleka v každém obchodě, pořídit si ho můžete. K dispozici přitom máte celá semínka, případně můžete sáhnout po mleté variantě.
Využití v kuchyni
Toto koření má specifickou chuť. Částečně připomíná hořké mandle, částečně třešně, podle někoho se ovšem podobá také marcipánu. Jak už jsme zmínili, na mnoha místech se používá jako přísada do sladkého pečiva, tím se ovšem jeho využití nevyčerpává. Uplatnění může nacházet také v koláčích a dalších sladkých pokrmech, přičemž se někde používá i při výrobě sýrů.
Mahlab z hlediska zdraví
Mahlab je známý především pro své kuchyňské využití, neboť na mnoha místech světa se používá do typických lokálních pokrmů (viz níže). Samozřejmě se nejedná o nezdravé koření, neboť obsahuje některé účinné látky. V souvislosti se semeny višně turecké se hovoří především o posilujících účincích, takže jej lze vyzkoušet v náročnějších obdobích.
Zajímavosti o mahlabu
- Višeň turecká je někde známá také jako třešeň mahalebka, případně jako třešeň svaté Lucie.
- V České republice roste tento strom především kolem Prahy, stejně jako na jižní a střední Moravě.
- Mahlab je poměrně vzácné koření. Ačkoli se višeň turecká vyskytuje na mnoha místech a poměrně snadno se i pěstuje, problém je jinde. Pecky jsou totiž velmi tvrdé, takže je složité se k semínku dostat.
- Toto koření je důležitou součástí tsoureki, což je řecký sladký chléb, který se připravuje na Velikonoce.
- Zároveň se používá jako ingredience do sýra tresse, jenž se tradičně vyrábí v Sýrii a známý je i pod arabským názvem Jibneh Mshallaleh.