Na podzim mnoho lidí neví, co dělat s dýněmi, které se urodily na zahradě. Samozřejmě se dají zpracovat mnoha způsoby a nejvíce využívány jsou kolem Halloweenu, i teď ale ještě mnozí přemýšlí, co se zbylými kousky. A my pro vás máme tip na dýňové škvarky.
Dýně není energeticky vydatná, naopak obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. V této zelenině najdete antioxidanty, jako je alfa-karoten, beta-karoten a beta-kryptoxanthin, uvádí server Health.
Dýně má vysoký obsah vitamínů A a C, které mohou pomoci posílit náš imunitní systém. Je také zdrojem draslíku a vlákniny a díky tomu prevencí před mnoha nemocemi, doplňuje Healthline.
Dýňové škvarky
Možná si říkáte, že škvarky by se měly dělat z masa. Pravda ale je, že i ty zeleninové jsou v poslední době velmi oblíbené. Právě dýně je pro jejich přípravu ideální.
Dýňové škvarky jsou univerzální ingrediencí, kterou můžete podobně jako ty klasické využít v mnoha receptech. Dodávají výraznou chuť například jako posyp na salátech, přidat je ale můžete také do těsta při pečení chleba.
Dále s nimi můžete pečivo také plnit nebo je přidávat k zeleninovým roládám. Vynikající jsou například ve spojení s cuketou. Pokud tak připravujete cuketovou bábovku, nezapomeňte ji škvarky dochutit.
Jak na přípravu škvarků
Příprava dýňových škvarků je velmi snadná. Budete na ni potřebovat 500 gramů dýně hokaido, 1 větší cibuli, 3 lžíce sádla a sůl. Jen z těchto několika surovin připravíte dokonalý pokrm.
Dýni rozřízněte, nemusíte ji loupat, pouze z ní vydlabejte semínka. Potom ji nakrájejte na menší kostky a na plechu vyloženém pečicím papírem ji dejte do trouby. Pečte ji asi 40 minut při 200 °C.
V hrnci mezitím osmahněte na sádle cibulku. Přidejte vlažnou dýni, vše osolte a společně smažte, dokud cibulka nezhnědne a z dýně se nezačnou tvořit škvarky. Přebytečný tuk nezapomeňte slívat. Hotové škvarky pak konzumujte ještě teplé s pečivem nebo je schovejte pro další využití.
Zdroj: Top recepty, Healthline, Health
Autor: Šárka Cvrkalová