Tatarák připravený doma nebo v restauraci může být výjimečným chuťovým zážitkem. Ovšem pouze za předpokladu, že spolu s ním nezkonzumujete i nebezpečné bakterie.
Hovězí tatarák, známý také jako „tatarský biftek“, je masový pokrm, který se tradičně připravuje ze syrového mletého (nebo lépe naškrábaného) hovězího masa, ale může se připravovat i z mletého koňského masa, a podává se s cibulí, syrovým žloutkem a dalšími přísadami. Poprvé se podle Epochy Plus objevil v Paříži někdy na přelomu 19. a 20. století.
Jak dochází ke kontaminaci
Konzumace syrového masa je vždy trochu riskantní záležitost. Ve střevech zvířat totiž žije mnoho druhů bakterií E. coli, z nichž většina je neškodná. Některé z nich, jako například E. coli 0157:H7, však produkují toxin, který může proniknout do lidského střeva a dostat se do krevního oběhu, kde ničí červené krvinky, a nakonec způsobuje problémy s ledvinami. „Hemolyticko-uremický syndrom“ může být dokonce smrtelný.
Při porážce zvířete může dojít ke kontaminaci masa bakteriemi, které se za normálních okolností zničí uvařením (na alespoň 71 °C). Nicméně tatarák se připravuje z masa, které nebylo tepelně upravené.
Komerčně prodávané mleté maso navíc může pocházet z více zvířat, proto je pravděpodobnost kontaminace vyšší ve srovnání s kusem masa namletým před vámi řezníkem. Nekvalitní tatarák připravený z mletého masa proto může být časovanou bombou.
Nejbezpečnější je připravit si vlastní tatarák, ovšem pouze za předpokladu, že máte maso od důvěryhodného řezníka.
Tatarák obsahuje i prospěšné látky
Abychom ale o tataráku nemluvili jen v negativech, zmiňme, že kromě potenciálních bakterií v něm najdeme také řadu vitamínů, například vitamín B, C a minerální látky.
Vitamín B je nezbytný pro správnou funkci všech buněk v těle a také pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Přispívá také ke zdravým nehtům, pokožce a vlasům. Hovězí tatarák je plný i vitamínu C, který je skvělý pro imunitní systém. Podle webu Aspire Fitness Walnut má také vysoký obsah hořčíku, který prospívá kostem, svalům a nervům.
Recept na tatarák
Na tatarák podle Richarda Nováka z webu Vaření budete potřebovat 1 lžíci másla, 2 žloutky, 1 cibuli, 1 lžíci rajčatového protlaku, špetku muškátového oříšku, 2 až 3 kyselé okurky, 400 g hovězí svíčkové, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci worcestrové omáčky, ½ lžičky mleté sladké papriky, špetku mletého chilli, česnek, olej, sůl a mletý černý pepř.
Maso naškrábejte nožem a promíchejte s nadrobno nasekanou cibulkou a okurkami, máslem, žloutky, protlakem a kořením. Na pánvi na oleji si připravte topinky, potřete je stroužkem česneku a natřete tatarákem.
Zdroj: Epocha Plus, Aspire Fitness Walnut, Vareni.cz, McGill
Autor: Dominika Jandorová