Jakon je zelenina se sladkou chutí, která může mít kladný vliv na mnohé neduhy. Navíc pro ni v kuchyni naleznete rozličná uplatnění.
Původ jakonu
Jakon je rostlina, která původně pochází z Jižní Ameriky, a to z teplých oblastí And, kde byla využívána starými indiánskými civilizacemi. Na evropský kontinent se tato plodina dostala v 1. polovině 19. století. Postupně se však rozšířil i do dalších částí světa, tedy do Austrálie, Severní Ameriky či Asie. Do České republiky se přitom dostal až v roce 1993.
Kde jakon ochutnat?
I když se jakon u nás vyskytuje už téměř 30 let, stále se nejedná o nejrozšířenější zeleninu. Je to i z toho důvodu, že v čerstvé formě není úplně běžně dostupný. Pořídit si jej ovšem můžete také mletý v prášku a k dispozici máte i sušené plátky. Kromě toho si lze v některých obchodech zakoupit i sušené listy, které jsou rovněž využívány pro své léčivé účinky.
Využití v kuchyni
Jakon je mezi zeleninou poměrně atypický tím, že má sladkou chuť, díky čemuž je dokonce někdy prodáván mezi ovocem. Hlízy je možné jíst syrové (např. v salátech), ale uplatnění nacházejí i v teplé kuchyni. Využít je můžete do polévek, ale lze je rovněž vařit, smažit nebo péct. Pokud se vám podaří sehnat pouze prášek, ten je možné používat jako sladidlo či ho lze přidat do smoothie.
Vliv na zdraví
Hlízy mají kladný vliv na mnoho neduhů. Díky sladké chuti a obsahu inulinu mohou být např. vhodným sladidlem pro diabetiky, neboť kladně působí na hladinu krevního cukru. Pozitivní vliv mají rovněž na hladinu cholesterolu, imunitu, trávení i kardiovaskulární soustavu. Navíc působí detoxikačně, díky čemuž mohou přispět k prevenci civilizačních chorob.
Zajímavosti o jakonu
- Jakon obsahuje až 70 % vody, díky čemuž má nízkou kalorickou hodnotu. Uplatnění tedy může nalézt i při redukčních dietách.
- Čerstvé či sušené listy je možné využít k přípravě čaje, který může pomáhat s léčbou cukrovky.
- Někdy se o této zelenině hovoří i v souvislosti s prevencí rakoviny.
- Hlízy obsahují spoustu účinných látek, mezi které patří vláknina, enzymy, aminokyseliny, vitamíny nebo minerály.
- Tato zelenina je v mnoha ohledech podobná bramborám. Jedná se ovšem o statnou rostlinu, která může dorůstat až do výšky 3 metrů.