Jeden z nejčastěji uváděných „národních“ pokrmů ve skutečnosti žádným národním pokrmem není. Vepřové s knedlíkem a se zelím se do české kuchyně dostalo překvapivě pozdě.
Vepřo knedlo zelo je určitě české národní jídlo, nebo ne? První pochybnosti přicházejí při listování Domácí kuchařkou Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Žádné vepřo knedlo zelo zde nenajdeme.
Nejvíce podobný je mu recept nazvaný „kyselé zelí s vepřovou pečínkou“, ale chybí knedlíky a přebývají klobásy, které se na talíř pokládaly vedle vepřového masa.
Dokonce ani další milovník jídla, Jan Neruda, vepřo knedlo zelo neznal. Ve svém fejetonu z roku 1891 označil za klenot české kuchyně švestkové knedlíky.
Podle odborníka na historii stravování docenta Martina France z Masarykova ústavu Akademie věd je vepřo knedlo zelo nacionální konstrukt z konce 19. století. „Jako národní jídlo bylo ukotveno díky tomu, že je to ideální pokrm pro restauraci, která chce vyčepovat spoustu piva. To se k vepřovému se zelím a knedlíky skvěle hodí,“ řekl Franc v rozhovoru pro LUI.
Recept na vepřo knedlo zelo
Každá rodina má svůj vyzkoušený recept na vepřo knedlo zelo. Jeden najdeme i na webu Vaření. Jsou na něj potřeba 3 stroužky česneku, 1 vejce, 500 gramů brambor, 1 cibule, 1 hlávka zelí, 2 kostky masoxu, 750 gramů vepřové kýty, 2 hrnky dětské krupičky, cukr, sůl, kmín, sádlo, voda a hrubá mouka.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. K bramborám přidejte sůl, vejce, krupičku a hrubou mouku. Z vláčného, ale ne lepivého těsta vytvarujte 2 šišky, které dejte vařit na 25 minut do vroucí vody. Uvařené knedlíky nakrájejte na kolečka.
Nakrájejte zelí, dejte do kastrolu, posypte kmínem, solí, přidejte masox, zalijte vodou a duste do změknutí, asi 20 minut. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova na sádle, přidejte k zelí a dochuťte cukrem.
Maso nakrájejte na kostky, dejte do pekáčku, posypte kmínem, solí a přidejte na plátky nakrájený česnek. Zalijte vodou, přidejte masox a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba hodinu.
Zdroj: Domácí kuchařka, LUI, Vaření.cz, Zmlsané dějiny
Autor: Dominika Jandorová