Pokud také v podzimním období milujete nejrůznější polévky, máme pro vás tip na silný a sytý vývar s plněnými těstovinami. Krásně zahřeje, zaplní žaludek a druhý chod vlastně ani nebudete potřebovat. Vyzkoušejte si doma připravit tortellinovou polévku.
V Itálii se jedná o tradiční a velmi oblíbené jídlo, které můžete jíst po celý rok. Kombinuje chuť silného vývaru se zeleninou, masem a těstovinami, obsahuje tak všechno, co by plnohodnotná polévka obsahovat měla.
Historie tortellin
Tortelliny jsou plněné těstoviny prstencového tvaru, které v Itálii patří k velmi oblíbeným pokrmům. Jsou zvláště spojeny s provinciemi Boloňa a Modena. Mezi tortellinami z těchto dvou regionů je mnoho rozdílů, a to jak v přípravě, tak třeba i v náplních.
Slovo tortellini pochází z italského slova torta, což znamená koláč. Těstoviny se připravují z mouky, vajec a trochy vody, vyválejí se na velmi tenké plátky, nakrájí se na čtverce a naplní se mletým masem smíchaným se šunkou, sýrem a muškátovým oříškem, popisuje La Cucina Italiana.
Tortellini existují již od středověku, písemné doklady o nich pocházejí z počátku 12. století. Podle jedné z legend je jejich tvar odvozen od pupku Venuše, římské bohyně lásky, uvádí The Culture Trip.
Tortellinová polévka
Pokud si chcete doma připravit tortellinovou polévku, budete k tomu potřebovat italskou krůtí klobásu, 1 střední cibuli, 6 stroužků česneku, 2 litry kuřecího vývaru, plechovku krájených rajčat, balení tortellin, čerstvý baby špenát, bazalku, sůl, pepř a strouhaný parmazán.
Na oleji osmahněte cibulku, přidejte na ní pokrájenou klobásu, následně česnek a bylinky. Potom vše zalijte vývarem, přidejte rajčata a přiveďte k varu. Do polévky přidejte tortelliny a vařte vše asi 8 minut.
Poté snižte teplotu sporáku, přidejte špenát a bazalku a vše ještě chvíli povařte. Jakmile jsou tortelliny zcela měkké, můžete polévku podávat. Na misce ji pak zasypte nastrouhaným sýrem.
Zdroj: Taste of Home, The Culture Trip, La Cucina Italiana
Autor: Šárka Cvrkalová