Lasagne sice nepatří k nejrychlejším receptům, na výsledku si ale o to víc pochutnáte

Zdroj: Shutterstock

Pravděpodobně každý z vás ví, jak chutnají lasagne. Dali jste si je někdy v restauraci nebo si je připravujete i doma. Víte ale, jaká je historie tohoto zapékaného receptu?

Původ slova lasagne lze vysledovat až do starověkého Řecka, uvádí Mitalia Kitchen Bar. Je odvozeno od slova laganon, což tehdy byla úplně první forma těstovin.

Těstoviny z Neapole

Lasagne ve stylu, v jakém je známe dnes, pochází pravděpodobně z Neapole. Jeden z receptů lze najít už v záznamech ze 14. století. V něm je zdůrazňováno vrstvení těstovin s omáčkou a typickými bylinkami.

V 19. století se poprvé v kuchařkách objevily lasagne jako pokrm, který kombinuje těstoviny s masem a na přípravu omáčky využívá rajčata, píše National Geographic. Z tohoto pokrmu se nakonec vyvinuly dnešní známé neapolské lasagne.

Delší příprava, skvělý výsledek

Příprava tohoto jídla sice zabere nějaký čas, výsledek se ale vyplatí. Pokud si chcete na lasagních doma pochutnat i vy, vyzkoušejte si je udělat podle následujícího receptu.

Budete potřebovat 1 kilogram hovězího masa, 2 cibule, olej, 2 petržele, 3 mrkve, rajský protlak, 400 mililitrů vývaru, 2 balení mozzarelly, 100 gramů strouhaného ementálu, 300 gramů těstovin na lasagne, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 500 mililitrů mléka, muškátový oříšek, sůl a pepř.

Recept na lasagne

Na oleji osmahněte cibulku a přidejte mleté maso. Přidejte nastrouhanou petržel a mrkev a vše společně opékejte několik minut. Pak směs zalijte vývarem a protlakem a pod pokličkou duste asi hodinu.

Mezitím si připravte bešamel. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidávejte mouku, dokud nevznikne jíška. Potom přilévejte postupně mléko. Vznikne vám hustá omáčka. Tu dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Do pekáčku dejte vrstvu těstovin, rozprostřete na ni masovou směs, na další vrstvu těstovin pak bešamel a opět masovou směs. Takto pokračujte, dokud nenaplníte pekáč a nespotřebujete suroviny. Poslední vrstva bude masová, tu posypte strouhaným sýrem a položte na ni rozkrájenou mozzarellu.

Lasagne pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu. Posledních 10 minut je nechte odkryté, aby se udělala křupavá krusta na povrchu.

Zdroj: Taste of Home, Mitalia Kitchen Bar, National Geographic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz