Tuňák je druh mořské ryby, která se vyskytuje v prostředí od Atlantského oceánu až po Indonésii. Je jednou z nejoblíbenějších mořských ryb a zároveň je bohatý na mnohé prospěšné látky, jako například vitamín B12 či omega-3 mastné kyseliny.
Jak uvádí server WebMD, je tuňák vynikajícím zdrojem vitamínu B12. Tento vitamín pomáhá při tvorbě nových červených krvinek a zabraňuje rozvoji anémie.
Zdroj omega-3 mastných kyselin
Vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin v tuňákových rybách mohou pomoci snížit hladinu omega-6 mastných kyselin a LDL cholesterolu, které se mohou hromadit v srdečních tepnách.
Díky této schopnosti snižuje konzumace tuňáka riziko srdečních onemocnění včetně infarktů.
Server WebMD dále uvádí, že dle studií mají omega-3 mastné kyseliny pozitivní vliv na zdraví očí. Ve studii, které se zúčastnilo 40 tisíc žen, se zjistilo, že ženy, které jedly pravidelně každý týden tuňáka, měly až o 68 % nižší riziko vzniku suchého oka.
Také se předpokládá, že omega-3 mastné kyseliny zpomalují růst nádorových buněk. Studie ukazují, že lidé, kteří dodržují zdravou stravu s vysokým obsahem mořských plodů, mají nižší riziko některých druhů rakoviny.
Každé zvýšení spotřeby ryb o 100 gramů denně bylo dle serveru MindBodyGreen spojeno s 35 % snížením rizika rakoviny jater.
Napomáhá štíhlé linii
Tuňák je také zároveň dietním masem. Má dle serveru MindBodyGreen relativně vysoký obsah bílkovin, ale nízký obsah kalorií, což znamená, že vás udrží déle syté a zabrání vám více jíst.
V jedné studii dospívající, kteří pravidelně několik týdnů jedli libové ryby, jako je tuňák, zhubli v průměru o dvě kila více než kontrolní skupina, která ryby nejedla.
Navíc držení diety s vysokým obsahem bílkovin zachovává dle National Library of Medicine svalovou hmotu když hubnete, což vám může pomoci udržet si zdravý klidový metabolismus.
Velký obsah rtuti
Konzumace tuňáka je dlouhodobě skloňována se slovem rtuť. Tuňák totiž obsahuje více rtuti než jiné ryby.
Rtuť je toxin, který ryby absorbují žábrami při plavání a konzumací planktonu bohatého na rtuť. Větší ryby mívají vyšší obsah rtuti než menší ryby.
„Vzhledem k tomu, že tuňák je v potravním řetězci výše, má tendenci zadržovat více rtuti ve svých tucích,“ říká dietoložka Dana Ellis Hunnesová.
Tuňák v sezamové krustě
Tuňáka si můžete dopřát ve svém jídelníčku na mnoho způsobů, například jej přidat do salátu, s pečenými bramborami apod.
My vám přinášíme tip na skvělý a lehký oběd, a to tuňák v sezamové krustě se salátem a medovou zálivkou.
Budete potřebovat 300 g tuňáka, citronovou kůru, 15 g černého sezamu a 15 g bílého, 1 lžičku olivového oleje, 50 g listů červené řepy, 50 g rukoly, 100 g polníčku, sůl a pepř.
Nejprve si připravte salát: smíchejte listy řepy, rukolu a polníček a přidejte zálivku, kterou uděláte z 1 lžíce medu, 1 lžíce balzamikového octa a 2 lžic olivového oleje.
Osoleného a opepřeného tuňáka obalte v sezamových semínkách a opékejte na pánvi s rozehřátou lžičkou olivového oleje. Stačí 1 minutu z každé strany.
Tuňáka podávejte s připraveným salátem.
Zdroje: WebMD, MindBodyGreen, National Library of Medicine, Jíme zdravě
Autor: Soňa Jiroutová