Důvodů, proč jíst sezónní potraviny, je celá řada. I podzim nabízí velké množství jídel, která jsou v tomto období čerstvá a všude dostupná. Jaký je ten ideální podzimní jídelníček, díky kterému se budete cítit zdravě, a navíc vaše tělo ochrání před nemocemi?
Sezónní potraviny jsou vždy čerstvé, mají vyšší nutriční hodnotu a seženete je levněji, uvádí Happy Power. K těm podzimním patří velké množství zeleniny, například dýně, brambory a červené zelí.
Dále mezi podzimními sezónními potravinami najdete i ovoce, jako jsou například švestky, broskve, jablka či hroznové víno. Sbírají se také vlašské ořechy a houby.
Podzimní jídelníček
Podzimní počasí je chladné a člověk je náchylnější k nemocem. Měli byste tak do jídelníčku zařadit především velké množství ovoce a zeleniny.
Oblíbené bývají zeleninové polévky, které dodají tělu vitamíny, zasytí a krásně zahřejí například po odpolední procházce. A je jedno, zda jde o zelňačku, dýňovou polévku nebo bramboračku s čerstvými houbami.
Vitamíny a minerály ale nezapomínejte doplňovat zdravými tuky. Důležitý je i přísun omega-3 mastných kyselin, které najdete například v rybách. K podzimnímu období se skvěle hodí třeba pečená pražma.
Recept na pražmu s česnekem
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 4 menší pražmy, 1 citron, sůl, pepř, šalvěj, rozmarýn, 6 stroužků česneku, olivový olej a 100 mililitrů bílého vína.
Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj několik koleček citronu. Na ty položte ryby, které osolte a opepřete. Na plátky pokrájený česnek a zbytek koření vložte rybě do břišní dutiny.
Ryby pokapejte olejem a vínem a dejte péct na 200 °C asi na 35 minut. K pražmě se hodí domácí hranolky jakožto pokrm ze sezónních brambor. Pokud si před rybou dáte nějakou dobrou zeleninovou polévku a jako dezert třeba dýňový kompot, váš podzimní jídelníček bude naprosto dokonalý.
Zdroj: Kondice, iDNES, Novinky, Happy Power
Autor: Šárka Cvrkalová