Máte rádi hamburgery, ale tak nějak cítíte, že k snídani se moc nehodí? Tak si udělejte snídaňový burger z croissantu. Dáte do něj vše, co by mělo být základem každé snídaně, a ještě něco navíc. A mimochodem, věděli jste, že croissant nepochází z Francie?
Když se řekne croissant, většina z nás si představí Francii. Zklameme vás, croissant totiž nepochází z Francie, nýbrž z Vídně.
Historie croissantu
Předchůdce moderního croissantu se nazýval kipferl a jeho vznik se datuje do 13. století. Měl různé tvary a velikosti, často byl plněný ořechy či jinými náplněmi.
Tvar croissantu, jak jej známe dnes, byl poprvé zaznamenán v 17. století.
Legenda praví, že vídeňští pekaři pracující celou noc slyšeli Turky, jak se během invaze v roce 1683 pokoušeli prorazit pod městem. Upozornili obránce města a v podstatě ho zachránili před osmanským obležením.
Na oslavu pekaři vytvořili pečivo, které vypadalo jako půlměsíc, což je symbol na turecké vlajce. Německé slovo kipferl neboli půlměsíc se stalo kulinářským zopakováním vítězství Vídně nad Turky.
Ve Francii se poprvé croissant objevuje na počátku 19. století, kdy pekař August Zang otevřel pekárnu Boulangerie Viennoise. Pařížané kipferlu začali říkat croissant.
Jedno prvenství však, co se croissantu týče, přece jen Francie má. Byl to francouzský pekař jménem Sylvain Claudius Goy, který v roce 1915 napsal recept na croissanty, jak je známe dnes.
Croissant již není jen sladký
Pro většinu lidí je croissant spojen se sladkým. Káva a croissant se sladkou polevou, to je velmi oblíbená snídaně.
V poslední době však začíná croissant být součástí různých brunchů a jeho sladká verze je stále častěji nahrazována slanou.
A my vám dnes přinášíme recept právě na slanou verzi, konkrétně croissant burger.
Na tento recept, na jehož konci budete mít 10 croissant burgerů, budete potřebovat 850 g mletého hovězího masa, 10 g tymiánu, 750 g slaniny, 20 plátků sýra, 20 vajíček a 10 crosisantů.
Vyberte kvalitní hovězí
Hovězí maso je základem receptu. Ideální je koupit si hovězí maso vcelku a teprve doma jej rozemlít na mlýnku.
Budete tak mít jistotu, že máte 100 % hovězí maso bez „odpadového“ materiálu, jakým jsou napříkad kližky.
Do velké mísy vložte hovězí maso a promíchejte jej s tymiánem tak, aby se vše spojilo.
Ze směsi vytvarujte 20 malých placiček, které zakryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do lednice odpočívat.
Poté je ještě chladné z lednice propečte z obou stran buď na grilu, nebo na pánvi.
Naplňte svůj croissant burger
Croissanty rozpulte a zlehka opečte na pánvi. Nyní se již dostáváme k náplni vašeho burgeru. Slaninu opečte dokřupava a vajíčka osmažte jako volské oko.
Následně již vrstvíte jednotlivé vrstvy na sebe, tedy opečené maso, vajíčko a slaninu.
Jedná se o základ, který si můžete doplnit o cokoliv, co vám chutná.
My doporučujeme doplnit tento základní recept o zeleninu (salát, rajčata, okurka) a omáčku dle vašeho výběru.
Zdroje: Unilever Food Solution, Alto Hartley
Autor: Soňa Jiroutová