Kdo by neměl rád vdolky? Tenhle tradiční český dezert s povidly a tvarohem je sice kalorický, ale rozhodně stojí za hřích. Víte, jaká historie se za vdolečky ukrývá?
Vdolky se připravovaly už ve staročeské kuchyni a původně byly pokrmem, který se konzumoval hlavně na Velikonoce koncem půstu.
„Podle kuchařky Tradiční staročeská kuchyně od Miroslava Mayera se vdolky vždy pekly z jednoduchého kynutého těsta a tvarovaly se do malých, oblých placek,“ píše se na webu Top Recepty.
Ne vždy smažené
Mnoho z nás si spojí vdolky se smaženým pokrmem. Podle webu Vesmír je to ale pravděpodobně tím, že si jako první vybavíme bavorské vdolečky ze školní jídelny. Ty tradiční se ale někdy také pečou v troubě nebo na plotně.
Na východní Moravě se pak vdolky říká velkým kulatým koláčům, které ale s těmi tradičními vdolečky nemají nic společného, doplňuje server.
Tradiční vdolky z trouby
Na přípravu tradičních českých vdolků budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 mililitrů mléka, kostku droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, sůl, 60 gramů másla, 1 žloutek, olej, povidla a tvaroh.
Z mléka, nadrobeného droždí a cukru udělejte kvásek. Po deseti minutách k němu přidejte mouku, sůl, žloutek, rozehřáté máslo a rum. Vypracujte těsto, které nechte na teplém místě hodinu odpočívat.
Plech si vyložte pečicím papírem, z těsta vyválejte plát a vykrájejte z něj například skleničkou vyšší kolečka. Ty potřete olejem a nechte ještě 10 minut na plechu kynout.
Potom je pečte na 200 °C asi 20 minut. Po vytažení je nechte chvíli vychladnout, následně je potřete povidly a ozdobte slazeným tvarohem. A máte hotovo. Dokonalé vdolky jsou na světě.
Zdroj: Top Recepty, Vesmír, Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová