Mnoho lidí sice maže na chleba raději margaríny, stále je ale hodně těch, kteří dají přednost klasickému máslu. To je navíc dobré mít doma například na vaření. Jak ale poznáte, které je to nejkvalitnější?
Mlékárenské máslo se vyrábí ze sladké, vysoce pasterované smetany. Většina lidí příliš neřeší to, že ho existuje hned několik druhů. Zvládli byste je rozlišit?
Druhy másla
Obyčejné máslo má dobu spotřeby kolem 35–55 dní. Potom ale existuje také máslo čerstvé, které se podává maximálně do 20 dnů od jeho výroby, píše Akademie kvality.
Stolní máslo je takové, které se skladuje v mrazírnách nejdéle 1 rok. Poté se podává maximálně do 20 dnů od vyskladnění. Bývá obvykle českého původu. Dále existuje máslo se smetanovým zákysem, máslo solené, nebo přepuštěné, takzvané ghí.
Jak vybrat správné máslo?
Při výběru másla v obchodě je důležité hlídat si několik věcí. Už z obalu se dá hodně vyčíst. Hledejte na něm obsah tuku másla a vybírejte takové, které ho má mezi 80 až 90 %.
Důležitá je následně také barva másla. Ta totiž určuje to, čím se krávy, z jejichž mléka je výrobek tvořen, živily.
„Pokud si zakoupíte máslo, které je výrazně žluté, je velice pravděpodobné, že je dobarvené. Ke zvýraznění žlutavého zabarvení másla se smetana přibarvuje přírodním barvivem červenožluté až oranžové barvy získaným z rostliny Bixa orellana,“ vysvětlil David Fajfr, bývalý ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.
Při výběru másla si dávejte pozor, aby nemělo porušený obal. Pokud je světlé, až skoro bílé, znamená to, že je čerstvé. Mělo by mít nasládlou smetanovou chuť i vůni. To ovšem bohužel poznáte až po jeho rozbalení.
Jak dopadla česká másla?
Na webu Akční ceny jsou zveřejněny také informace o tom, jak si některá česká másla vedla v kontrole kvality. Server zmiňuje například máslo polského Laktopolu, Bio máslo Milko, Farmářské máslo Tatra a Dr. Halíř.
Všechna tato másla měla kolem 85 % tuku a výrazně se mezi sebou kvalitou nelišila. Ani v jednom z případů kontroloři nenašli žádný výrazný problém, a všechny značky by tak doporučili.
Zdroj: Akademie kvality, Můžeme jíst zdravěji, Top recepty, Akční ceny
Autor: Šárka Cvrkalová