Když se řekne slovo špagety, vybaví se lidem obvykle dva recepty. Tím prvním jsou špagety boloňské. V poslední době velmi oblíbeným pokrmem jsou ale také špagety carbonara, na které vám přinášíme recept v podání Davida Vonáška.
Jde o velmi snadné jídlo na přípravu, které je ale chuťově výrazné. Pokud chcete připravit k večeři pokrm s typickým nádechem Itálie, tento recept pro vás bude ideální.
Nejasný původ
Kde přesně se špagety carbonara vzaly, není podle webu Cesty Itálií zcela jasné. Vajíčka se s těstovinami totiž míchala již dříve. Jedna z legend říká, že název tohoto pokrmu byl odvozen od výrobců dřevěného uhlí.
V žádné kuchařce z dob před 2. světovou válkou se o receptu nehovoří, je tak pravděpodobné, že se pokrm rozšířil až po ní. Na konci války bylo dostupných jen málo surovin, patřila k nim právě vajíčka a těstoviny.
Špagety carbonara podle Davida Vonáška
Na svém profilu David v kuchyni zveřejnil nedávno kuchař recept tak jednoduchý, že ho zvládnou i úplní začátečníci.
Na přípravu špaget carbonara budete potřebovat 200 gramů špaget, 100 gramů sýru Pecorino Romano, 3 vajíčka, 3 žloutky, mletý pepř, 150 gramů slaniny pancetty, 3 stroužky česneku a sůl.
Nejprve najemno nastrouhejte sýr, přidejte k němu vajíčka a žloutky s trochu nahrubo mletého pepře. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pánve. Opékejte ji, dokud nepustí tuk. Poté do pánve přidejte rozmáčknuté stroužky česneku.
Ten po chvíli opékání vyndejte. Špagety osolte v uvařené vodě doměkka. Potom je přemístěte do pánve s pancettou a přidejte trochu škrobové vody z těstovin. Nakonec přidejte sýrovo-vaječnou směs.
Vše zamíchejte, dokud vám nevznikne krémový pokrm. Potom jídlo naservírujte na talíř, ozdobte nastrouhaným sýrem, bazalkou a čerstvými rajčaty. Vše můžete zakápnout olivovým olejem a posypat čerstvě mletým pepřem.
Zdroj: Instagram, Cesty Itálií
Autor: Šárka Cvrkalová