Příprava svačin do školy může být nutné zlo, ale také ji můžete proměnit v krásné chvíle strávené s vašimi dětmi. Pro inspiraci vám přinášíme několik tipů na veselé a zdravé svačinky.
Předškolní a školní věk je skvělým obdobím pro zapojení dítěte do vaření a svačina je ideálním začátkem. Když dítě povzbudíte k tomu, aby si svačinu připravilo samo, samozřejmě pod vaším dohledem, nejenže uspokojíte jeho potřebu nezávislosti, ale také v něm vybudujete pocit hrdosti a sebedůvěry. Inspirovat se můžete následujícími recepty.
Ovocné špízy
Základní myšlenka je velmi jednoduchá. Na dřevěnou špejli napíchněte různé druhy ovoce, např. maliny, jahody, mandarinky, oloupané mango, kousky ananasu, kiwi, hrozny nebo borůvky. Vyhrát si můžete i s barvami, např. kousky ovoce poskládat do barevné duhy.
Ovocná pizza
Místo těsta použijte celozrnnou mini tortillu, tu namažte smetanovým sýrem a ozdobte kousky ovoce, například jahodami, malinami, plátky banánu a kiwi. Do přípravy ovocné pizzy můžete snadno zapojit i vaše děti, můžou vám třeba pomoci s krájením ovoce.
Trail Mix
Opět platí, že v jednoduchosti je krása. Dejte dětem na výběr z čokoládových lupínků, sušeného ovoce, ořechů, jako jsou mandle, kešu nebo vlašské ořechy, popcornu, rozinek nebo slunečnicových a dýňových semínek a nechte je vytvořit si vlastní zdravý mix.
Zapečené pečivo se slaninou
Spoustu nápadů na dětské svačinky najdete i na instagramovém profilu Veselé svačinky. Naleznete zde i způsob, jak využít tvrdé bagely či kaiserky. Pečivo rozřízněte podélně napůl, spodní polovinu potřete kečupem, posypte sýrem, položte na ni vrchní část a obalte ve slanině. A pak už stačí jen dát zapéct.
Zdravější sušenky
Časově trochu náročnější, ale pro děti zase velmi lákavé sušenky z oříšků, ovoce a ovesné kaše najdete na webu BBC GoodFood. Připravte si 150 g datlí, 100 g nízkotučné pomazánky, 3 velké lžíce agávového sirupu, 50 g jemně nasekaných sušených meruněk, 50 g nasekaných opražených lískových oříšků, 3 polévkové lžíce směsi semínek, 50 g rozinek a 150 g ovesné kaše.
Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu s délkou strany 18 cm vyložte papírem na pečení. Datle vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte, dokud nebudou jemně nasekané a neslepí se do hrudek. Nízkotučnou pomazánku, agávový sirup a datle dejte do hrnce a mírně zahřejte. Míchejte, dokud se nízkotučná pomazánka nerozpustí a datle se nespojí.
Poté přidejte všechny zbývající přísady a dobře promíchejte. Lžící směs vložte do formy a rovnoměrně ji rozetřete. Pečte v troubě 15 až 20 minut dozlatova. Vyjměte, nakrájejte na 12 kousků a nechte je ve formě vychladnout.
Čokoládovo-banánové muffiny
Na instagramovém účtu Veselé svačinky najdete třeba i čokoládovo-banánové muffiny, které sice nepatří mezi nejzdravější svačinu, ale děti sladké zkrátka milují.
Potřebovat na ně budete 2 zralé banány, 2 vajíčka, 1/2 hrnku mléka (velikost hrnku 280 ml), 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla, 1/3 hrnku cukru, 1+1/2 hrnku hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 2 lžíce holandského kakaa a nasekané kousky čokolády.
Rozmačkané banány smíchejte s vejci, mlékem, olejem a cukrem. Nakonec přidejte mouku s kypřicím práškem, holandské kakao a čokoládu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 až 25 minut.
Zdroj: BBC GoodFood, Veselé svačinky, Very Well Family
Autor: Dominika Jandorová