Na podzim je důležité si hlídat přísun vitamínů. Studené počasí je totiž dobré tak akorát k tomu, aby člověk chytl nějakou nemoc. Je proto velmi důležité, jaká jídla konzumujete. Co je na podzim ideální podle českých šéfkuchařů?
Podzim nabízí velké množství ovoce a zeleniny. Kromě toho, že začíná období hrušek a jablek, dozrává také hroznové víno a některé pozdní druhy zeleniny, připomíná Apetit. Lesy se navíc plní houbaři. To všechno se dá v kuchyni využít.
Michael Váňa: Vařte z čerstvého
Michael Váňa, šéfkuchař jedné z českých restaurací, podle webu Lidovky na podzim doporučuje využívat především čerstvé suroviny.
„Houby mají všestranné využití, ať už do omáček, polévek a nebo dokonce i samotné jako hlavní jídlo. Výborné jsou ve smaženici či s kroupami.“ Doplňuje, že je dobré také využít jablka, hrušky a švestky, například při přípravě koláčů.
Jaroslav Sapík: Zelí a křen
Na podzim je důležitý přísun vitamínu C, který zvyšuje naši imunitu a chrání nás před nemocemi. V tomto ohledu je dobré připravit si oblíbené jídlo Jaroslava Sapíka.
Zelný salát s křenem je vitamínovou bombou, kterou rozhodně musíte vyzkoušet. Dále podle webu Český rozhlas Karlovy Vary Sapík na podzim doporučuje například jídla čočková, která obsahují hodně bílkovin.
Daniel Kubík: Kohout na víně
Oblíbeným podzimním jídlem šéfkuchaře Daniela Kubíka je zase kohout na víně. „Pod složitou vizáží se ukrývá poměrně jednoduchý recept. Mladý kohout sice není v naší krajině jednoduše sehnatelný, ale nikdy jsem se nebál použít slepici, krůtu nebo i kuře. K tomu jako příloha jedině krupicové noky,“ uvádí pro Český oběd.
Pavel Maurer: Čerstvá zelenina a domácí mošt
Podle Pavla Maurera je na podzim důležité využít všechny dary, které nám příroda poskytuje. Kromě jablek, hrušek, švestek a hub se hodně vaří jídla z dýní. Polévka nebo dýňové koláče jsou tak klasikou.
Šéfkuchař také doporučuje si z jablek připravit čerstvý mošt, který je lahodný a zároveň člověku dodá potřebné vitamíny.
„Nechávám se unášet nabídkou matky přírody. Jím zvěřinu, podzimní zeleninu a ovoce, jako jsou jablka, hrušky, chilli papričky, červená řepa a brambory,“ doplňuje.
Zdroj: Lidovky, Apetit, Český rozhlas Karlovy Vary, Český oběd
Autor: Šárka Cvrkalová