Diet existuje opravdu nepřeberné množství. Některé se zaměřují na vyřazení konkrétních potravin z jídelníčku, jiné přísně hlídají kalorie, další vám povolují jíst pouze v určitých částech dne. Ne každá dieta je však tak účinná, jak slibuje.
Některé diety nejen že nepomáhají, ale jsou navíc také zdraví nebezpečné a odborníci před nimi varují. Někdy mohou sice částečně pomoci vaší snaze o zdravý životní styl, často ale mají také negativní stránku, o které je dobré vědět.
Dieta bez cukru
Cukr je pro lidské tělo ve velkém množství nezdravý, to ví každé malé dítě. Vyřadit ho ale z jídelníčku úplně je nebezpečné, varují experti podle webu Daily Mail.
„Ovoce, zelenina, mléčné výrobky a mléčné náhražky, vejce, alkohol a ořechy, to vše obsahuje cukr. Kromě masa a tuků tak nebudete jíst nic jiného. A to rozhodně není moc zdravé,“ říká biochemička Leah Fitzsimmonsová.
Cyklická ketogenní dieta
Během této diety se střídají dny, kdy konzumujete potraviny s nízkým obsahem sacharidů, se dny, kdy přijímáte vysoký obsah sacharidů. Ani to však není pro tělo vhodné, upozorňuje Healthline.
Výzkum diety je omezený a její vedlejší účinky jsou tak z velké části neznámé. Je ale jasné, že přechod ze standardní na cyklickou keto dietu může mít za následek dočasné přibírání na váze. A to především kvůli přebytečné vodě, která se v těle zadržuje při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů.
Neprůstřelná dieta
Ani takzvaná neprůstřelná dieta, kterou v minulosti dodržoval například zpěvák Harry Styles, není zcela bez rizik, ačkoli tomu její název napovídá. Tato dieta doporučuje každé ráno vypít silnou kávu se lžící másla a kokosového oleje.
To však může velmi snadno vést k rozvoji poruch příjmu potravy. Seznam potravin, které při ní můžete, nebo naopak nesmíte jíst, navíc podle výživové poradkyně Roxany Ehsani nedává žádný smysl.
Mnoho zdravých potravin je totiž z jídelníčku vyřazeno a zároveň jsou do něj zařazeny pokrmy, které mohou být při časté konzumaci pro tělo nebezpečné.
Zdroj: Healthline, Women’s Health Magazin, Jíme to, Page Six, Daily Mail
Autor: Šárka Cvrkalová