Cácorka je již téměř zapomenutý recept z jižních Čech. Jak to tak u starších tradičních pokrmů bývá, jedná se o jídlo, které je velmi levné a dělalo se z toho, čeho bylo vždy dost. Vyzkoušejte si tuto zelnou polévku s brambory připravit doma i vy.
Staročeské recepty se velmi často skládaly pouze z polévek. Lidé neměli peněz nazbyt a nemohli si dovolit oběd o několika chodech. Právě proto byly ale polévky často husté a velmi syté.
Cácorka byla oblíbená především v podzimním a zimním období, protože se dělala ze zelí, které tělu dodává vitamíny a potřebné látky pro zdravou imunitu. Právě teď je proto ideální čas si ji vyzkoušet připravit.
Co budete potřebovat?
Na přípravu polévky budete potřebovat 500 gramů kysaného zelí, 250 gramů zakysané smetany, 200 gramů brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, litr vody, 1 cibuli, lžíci sádla, kmín, pepř a sůl.
V hrnci nejprve ve vodě povařte kysané zelí do změknutí. V misce smíchejte smetanu s hladkou moukou a směs pak nalijte k zelí. Tím polévku zahustíte.
Sytá a plná brambor
Na sádle si orestujte najemno nasekanou cibuli. Do té dejte pokrájené brambory, aby se krátce osmahly a dostaly lepší chuť. Následně ji vařte ve vodě, dokud nebudou měkké.
Brambory rozšťouchejte, osolte a opepřete a směs dejte do polévky. Přidejte kmín a nechte v ní rozpustit také kousek másla. Tím získá krémovější vzhled i chuť.
Závěrem pak stačí už jen polévku naservírovat na talíř, posypat ji čerstvou nasekanou petrželkou a podávat. Jde o jídlo zdravé a vydatné. Po jeho konzumaci si na nějaký hlavní chod ani nevzpomenete.
Zdroj: Tradiční recepty, Lidovky
Autor: Šárka Cvrkalová